Казусът „Апартаментгейт“

Разследване, публикувано през март 2019 г. от АКФ съвместно с Радио Свободна Европа, разкри данни за покупки на луксозни недвижими имоти от лица, заемащи висши публични длъжности, на цени значително под пазарните и по начини, които се различават от обичайните търговски практики.

Разследването предизвика значителен обществен отзвук и доведе до оставки – на министъра на правосъдието Цецка Цачева, на зам. министъра на спорта Ваня Колева, зам. министъра на енергетиката Красимир Първанов, както и на Цветан Цветанов, който през март се оттегли от парламента и от поста Председател на парламентарната група на ГЕРБ, а в края на май напусна и всички ръководни постове в партията. Между засегнатите лица беше и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който излезе в отпуск до приключване на проверките, а впоследствие напусна комисията и беше назначен за консул във Валенсия, Испания.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

За подробна хронология на казуса натиснете тук.

След това разследване значителен брой медии използваха Имотния регистър (основния източник в разследването на АКФ и Свободна Европа), за да проверят имотния статус на редица други висши публични служители. Последва нова вълна от оставки, а редицата етични и законови въпроси, които „Апартаментгейт“ повдигна, бяха предмет на дебатите от предизборната кампания за Европейски парламент през май.

Още в началото на скандала Прокуратурата възложи на КПКОНПИ да провери изнесените факти. АКФ подаде сигнали до КПКОНПИ, Национална агенция за приходите (НАП) и две парламентарни комисии. На 19-ти юни КПКОНПИ приключи служебно образуваните проверки за конфликт на интереси, очаквано без да открие нарушения. АКФ призовава всички компетентни институции към отговорни действия.


Сподели:

Прессъобщения

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора

След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Андрей Янкулов: Логичен край за "Барселонагейт", след като Сарафов пое прокуратурата

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Медиите за нас

Андрей Янкулов, АКФ: Нито един държавен орган не е получавал реален мандат да се бори с политическата корупция

Прокуратурата проверява сигнала на АКФ за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Промени в Закона за местното самоуправление целят повече прозрачност на общинските съвети

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

event icon

Първа публикация по разследването на АКФ

Разследване на Антикорупционен фонд разкрива интересни факти във връзка със закупуването на недвижими имоти от министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов в елитния столичен квартал Изток. Съмнение будят цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове. Цената на квадратен метър в района често надхвърля 2 000 евро за квадратен метър. На далеч по-ниски цени са обаче закупените от министър Цачева и депутата Вежди Рашидов.

event icon

Оставка на Министър Цецка Цачева и Зам.-министър Ваня Костова

- Министърът на правосъдието Цецка Цачева подава оставка само няколко дни след първата публикация на АКФ по казуса. - Малко по-късно същия ден и Ваня Колева подава оставка като Заместник-министър на младежта и спорта. Съобщение от Министерството на младежта и спорта гласи, че Колева напуска поста по искане на министър-председателя Бойко Борисов.

event icon

Оставка на Зам.-министър Красимир Първанов

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е депозирал молбата си за напускане на поста в Министерския съвет, а по-късно през деня, със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, Първанов е освободен от длъжността.

event icon

Цветан Цветанов напуска поста си на председател на ПГ ГЕРБ

На извънреден брифинг в парламента и след среща с премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов подава оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напуска Народното събрание. Въпреки това остава Зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията.

event icon

Прокуратурата обяви проверка на председателя КПКОМПИ - Пламен Георгиев

- След медийни публикации, Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура извършване на проверка на Пламен Георгиев във връзка с придобит недвижим имот в гр. София. - Прокуратурата ще проверява твърденията за невярно декларирани обстоятелства във връзка с придобития от него и съпругата му апартамент, както и твърденията за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на същия. - Върховната касационна прокуратура пък, възложи на ТД на НАП – София да извърши данъчни проверки на Председателя на КПКОНПИ и съпругата му, за определяне на задълженията им по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицата и имущественото им състояние в периода 2013 г. - 2018 г.

event icon

АКФ сигнализира две парламентарни комисии за Пламен Георгиев

Сезирани бяха Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите

event icon

АКФ подаде сигнал до НАП относно Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ваня Колева, Веселин Божков, Красимир Първанов, Вежди Рашидов и Пламен Георгиев

- В сигналите Фондацията излага факти, които счита, че пораждат съмнения дали не са налице нарушения на данъчното законодателство при придобиването на различните недвижими имоти, във връзка с евентуална дължимост на по-висок размер данъци и такси спрямо начислените и платени от задължените лица. - В тази връзка АКФ моли да бъде извършена проверка или да бъдат сезирани съответните компетентни органи, както и да бъде уведомен за резултатите от проверките.

event icon

Оставка на депутата Делян Добрев

След медийни публикации за имотни сделки на роднини на Добрев и след последвал разговор с председателя на ГЕРБ и Министър-председател на България Бойко Борисов, Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание.

event icon

Оставка на Томи Николов Зам. областен управител на гр. София

Подадената пред министър-председателя Бойко Борисов, а по-късно и приета оставка е мотивирана с необходимостта от разясняването на излезли медийни публикации, в които се съобщава, че Заместник-областният управител на Област София е построил незаконно къща върху земеделска земя в квартал "Сеславци“.

event icon

Оставка на Александър Манолев Зам.-министър на икономиката

Няколко часа след като прокуратурата обяви, проверка на Александър Манолев - Зам.-министъра на икономиката той подаде оставка. Проверката е в следствие на медийни публикации, в които се твърди извършена с участието на Манолев злоупотреба с евросредства. Касае се за построена върху собствен терен „къща за гости", ползвана лично от зам.-министъра, а не като туристически обект.

event icon

Оставка на Румен Порожанов Министър на Земеделието храните и горите

Оставката на Министъра е в резултат на прокурорското разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие“.

event icon

НАП обяви началото на проверка по сигнала на АКФ

- В получено във Фондацията писмо, от НАП ни уведомиха за възложени в изпълнение на постановления на Върховна касационна прокуратура проверки спрямо лица, посочените от нас в изпратените към тях сигнали. - Уверени бяхме и, че ще бъдем уведомени за резултатите от възложените проверки след тяхното приключване.

event icon

КПКОНПИ прекрати проверката за конфликт на интереси

КПКОНПИ реши, че нито един от разследваните политици не е извършил нарушение. Комисията не сезира други държавни органи за допълнителни проверки. Налице е “устойчива” практика на формални и незадълбочени проверки, които отново засилват подозренията в политическа зависимост на КПКОНПИ.

event icon

Оставка на арх. Влади Калинов, Дирекция

Директорът на строителния контрол в общината подаде оставка заради спорното си решение от 12-ти юни за законност на постройки на терасата на председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

event icon

Пламен Георгиев напусна поста председател на КПКОНПИ

Дни по-късно, Георгиев бе назначен за прокурор в Специализирана прокуратура, а на 7-ми август Министерски съвет го обяви за консул на България във Валенсия, Испания.

event icon

Пламен Георгиев оттегли жалбата си срещу община Слатина

С това Георгиев на практика се съгласи, че пристройките на терасата му са незаконни.

event icon

АКФ с официално писмо до НАП

Медийна публикация от 25.11.2019 г. ни информира за приключването на почти всички от постановените по сигнала на АКФ проверки. Поради липсата на информация, за резултатите от тях, изпратихме писмо, с което молим за предоставянето на информация относно резултатите от всички приключили проверки.

event icon

АКФ с второ писмо до НАП

АКФ отправи повторно писмо до НАП, след като близо 7 месеца не получи информацията, искана с първото такова от ноември 2019 г.

event icon

Специализираната прокуратура постанови отказ от образуване на досъдебно производство срещу Цветан Цветанов

Сдружение "Боец" публикува постановление на прокурор при Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство след проверка по сигнал за предполагаеми престъпления от общ характер, извършени при или във връзка с придобиването на недвижим имот от народния представител Цветан Цветанов.