Казусът „Апартаментгейт“

Разследване, публикувано през март 2019 г. от АКФ съвместно с Радио Свободна Европа, разкри данни за покупки на луксозни недвижими имоти от лица, заемащи висши публични длъжности, на цени значително под пазарните и по начини, които се различават от обичайните търговски практики.

Разследването предизвика значителен обществен отзвук и доведе до оставки – на министъра на правосъдието Цецка Цачева, на зам. министъра на спорта Ваня Колева, зам. министъра на енергетиката Красимир Първанов, както и на Цветан Цветанов, който през март се оттегли от парламента и от поста Председател на парламентарната група на ГЕРБ, а в края на май напусна и всички ръководни постове в партията. Между засегнатите лица беше и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който излезе в отпуск до приключване на проверките.

След това разследване значителен брой медии използваха Имотния регистър (основния източник в разследването на АКФ и Свободна Европа), за да проверят имотния статус на редица други висши публични служители. Последва нова вълна от оставки, а редицата етични и законови въпроси, които „Апартаментгейт“ повдигна, бяха предмет на дебатите от предизборната кампания за Европейски парламент през май.

Още в началото на скандала Прокуратурата възложи на КПКОНПИ да провери изнесените факти. АКФ подаде сигнали до КПКОНПИ, Национална агенция за приходите (НАП) и две парламентарни комисии. На 19-ти юни КПКОНПИ приключи служебно образуваните проверки за конфликт на интереси, очаквано без да открие нарушения. АКФ призовава всички компетентни институции към отговорни действия.


Сподели:
event icon

Първа публикация по разследването на АКФ

event icon

Oставки на Цецка Цачева и Ваня Колева

event icon

Оставка на Красимир Първанов

event icon

Цветан Цветанов напусна парламента

event icon

Прокуратурата обяви проверка на Пламен Георгиев

event icon

АКФ сигнализира две парламентарни комисии за Пламен Георгиев

Сезирани бяха Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

event icon

АКФ подаде сигнал до НАП относно Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ваня Колева, Веселин Божков, Красимир Първанов, Вежди Рашидов и Пламен Георгиев

event icon

Оставка на Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия в парламента

event icon

Oставка на Томи Николов, заместник областен управител на София

event icon

Oставка на Александър Манолев, заместник-министър на икономиката

event icon

Oставка на Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите

event icon

НАП обяви началото на данъчна проверка по сигнала на АКФ.

event icon

КПКОНПИ прекрати проверката за конфликт на интереси

КПКОНПИ реши, че нито един от разследваните политици не е извършил нарушение. Комисията не сезира други държавни органи за допълнителни проверки. Налице е “устойчива” практика на формални и незадълбочени проверки, които отново засилват подозренията в политическа зависимост на КПКОНПИ.

event icon

Оставка на арх. Влади Калинов, дирекция

Директорът на строителния контрол в общината подаде оставка заради спорното си решение от 12-ти юни за законност на постройки на терасата на председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.