Административният съд: Решенията на КПКОНПИ не могат да са служебна тайна и трябва да бъдат публикувани

Решенията на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за отнемане на незаконно придобито имущество не могат да са служебна тайна, а комисията трябва да предостави достъп до тях.

Това гласи решението на Административен съд – София град (АССГ) по съдебното дело, заведено от Антикорупционния фонд (АКФ) заради отказа на КПКОНПИ да предостави достъп до решенията си за отнемане на имущество от 2018 до сега.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Вижте решението тук.

„Класифицирането на решенията на КПКОНПИ като служебна тайна не намира опора в закона“ се казва в решението на Административен съд – София град. „Търсената информация е обществена и не съществуват основания за отказване на достъп до нея.“

В началото на ноември 2022 стана ясно, че КПКОНПИ отказва достъп до решенията си въз основа на заповед, приета през 2018 година от тогавашния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“, започнал с разкрития на АКФ и Свободна Европа.

Според заповедта на Георгиев всички решения на КПКОНПИ за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество са служебна тайна и не могат да бъдат оповестявани.  Става дума за решенията в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове.

С решението си от 14 ноември 2022 АССГ обявява за незаконосъобразен отказа на КПКОНПИ за предоставяне на достъп до решенията за предявяване на иск за отнемане на имущество. Според съда, достъпът до тези актове не би могъл да увреди държавния или друг правнозащитим интерес.

„Налице е неправилно приложение на материалния закон от страна на КПКОНПИ – нарушение на свободния достъп до обществена информация“, заключава съдът.

АССГ отбелязва и че по закон срокът за защита на служебна тайна е 6 месеца и към момента на подаването на заявлението за достъп от страна на АКФ той е бил изтекъл по отношение на по-голямата част от посочения период.

Неоснователен е и друг довод за отказа, изтъкнат от представителите на КПКОНПИ – че предоставянето на информацията би нарушило личните права на трети лица. „На първо място, информацията може да бъде представена със заличени данни“, заявява съдът. „На второ място, в случай на надделяващ обществен интерес информацията следва да се предостави, дори и да разкрива личните данни на трети лица.“

Административният съд – София град постановява на КПКОНПИ да предостави търсената от АКФ информация в 14-дневен срок след влизането на съдебното решение в сила. Решението на съда е окончателно.

„Приветстваме решението на съда, което отменя един административен произвол“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

„Имаше опасност и други институции да се почувстват окуражени от практиката на КПКОНПИ и да започнат да крият решенията си от обществото, като ги обявят за служебна тайна, без основание за това.  

Радваме се, че съдът защити правото на обществото да знае и да може да контролира дейността на ключовите държавни институции. Това е фундаментално право за всяко едно демократично общество“.

АКФ призовава КПКОНПИ да направи достъпът до своите решения за предявяване на иск за отнемане на незаконно придобито имущество публичен, като ги публикува на своя сайт.

 


Сподели:

Прессъобщения

След окончателно решение на ВАС: КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество

Съдът в Страсбург допусна за разглеждане жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

АКФ праща на Европейския съд по правата на човека отказа на КПКОНПИ да публикува решенията си относно конфискацията на незаконно придобито имущество

За КПКОНПИ решенията на съда не важат: комисията не разсекрети решенията си за отнемане на имущество

КПКОНПИ незаконно е засекретила всички свои решения за отнемане на имущество

АКФ за решението на КПКОНПИ за Слави Трифонов: Институциите отново насърчават политиците да нарушават закона

Открито писмо на АКФ до народните представители от 47-то Народно събрание: Настояваме за задълбочена проверка на дейността на КПКОНПИ

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на Община Никола Козлево Ешреф Реджеб

Съвместна позиция на пет неправителствени организации относно процедура по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)

Роднина на заместник-кмета по строителството в Перник печели обществена поръчка за ремонт в града