Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Вече трети или четвърти ден не съм чул от прокуратурата това, с което през последните години беше най-известен Мартин Божанов – беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, „SS club“, на пешеходно разстояние от сградата на Специализираната прокуратура, където се ходеше с карти за достъп. Това го знае цялата Специализирана прокуратура. В този клуб много висши антикорупционни магистрати имаха достъп. Това място се е използвало за неформални връзки с магистрати и то изключително на средно и високо ниво.
Призовавам да се изследва целия модел на влияние в правосъдието на хора като Божанов, а не да се скрива удобно в името на нечия кариера или удобство.
Трябва да се разследва докрай, включително този затворен клуб в квартал „Гео Милев“ на улица „22 септември“. Да се разследва кои са магистратите с карти за достъп до частния клуб на Мартин Нотариуса. Органите са тези, които трябва да разследват тази информация, да разпитат магистрати и да си свършат работата.
В казуса „Осемте джуджета“ няма разследване за организирана престъпна група за влияние върху съдебната система и за престъпления срещу правосъдието. Там има разследване единствено по една техническа част, че един прокурор е нарушил един правилник и е дал едно злато на едни хора.
Опасявам се, че същото нещо ще се случи и с този казус, тъй като, ако се разплете абсолютно всичко по казуса „Мартин Божанов“, който е огромен списък от казуси, това ще предизвика турбуленции в съдебната система. Ще получим прегрупирането, което е удобно за невидимата част на общата сглобка, продължение в съдебната система на политическата сглобка, която виждаме в управлението.
Трябва да си отговорим на въпросите кои са тези, които правят прегрупирането и които дърпат конците на прокурорските и съдийските асоциации и влиянието вътре в системата в своя полза.
Намираме се в изключително задкулисна ситуация, една фасада, зад която има дори откроено криминални намерения. Важно е кой е този, който се прегрупира.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия