АКФ представи Годишния си мониторингов докад в Народното събрание

На 26 юли 2022 г. по покана на Комисията по превенция и противодействие на корупцията към 47-то Народно събрание екипът на фондация Антикорупционен фонд (АКФ) представи пред народните представители изводите от Четвъртия си годишен си мониторингов доклад за състоянието на борбата с корупцията и конфликта на интереси по високите етажи на властта, озаглавен „Антикорупционни институции 2021: нулева година“

Директорът на АКФ Бойко Станкушев, авторите на доклада адв. Андрей Янкулов и адв. Александър Кашъмов, старшият правен съветник адв. Деница Руканова и разследващият журналист Николай Стайков от АКФ обобщиха основните изводи и тенденции в борбата с корупцията в България и отговориха на въпроси на народните представители.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Изслушването се случва седмица след като главният прокурор представи данните за резултатите от борбата с корупцията, които се различават сериозно от тези в доклада на АКФ. Беше изяснено, че става дума не за различни данни, а различни извадки и интерпретиране. Основният извод от доклада на АКФ е, че извадката на корупционните дела, свързани с висши политици и държавни чиновници, се различава коренно по успеваемост от останалите дела по регистъра на корупционните престъпления.

„Въпреки че Комисията по превенция и противодействие на корупцията съществуваше и в предходните парламенти, това е първата ѝ покана за представяне на дейността на АКФ. Радваме се, че депутатите осъзнават приноса на гражданското общество по темата за борбата с корупцията по високите етажи на властта“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.


Сподели: