<p>

<p>

<p>

<p>

Позиция на АКФ: Прокуратурата отказва задълбочено разследване по казуса „Апартаментгейт“

Разследвания на АКФ спечелиха две награди на конкурсa за разследваща журналистика „Радостина Константинова“

Разследванията на Антикорупционния фонд „Война за трупове“ с автор Генка Шикерова и „Делото КТБ: Липсващите имена“ с автор Николай Стайков спечелиха две от трите награди за 2019 на престижния

Позиция на ФОНДАЦИЯ „АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД“

Във връзка с днешното (19 май 2020 г.) изявление на главния прокурор Иван Гешев по повод подаден от Фондация „Антикорупционен фонд“ сигнал до прокуратурата

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира главния прокурор за договорката за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта“

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал към главния прокурор с апел за проверка на съдържанието на публикуваната в много медии кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която се твърди, че е между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов.

Мисия "Абу-Даби"

Кой е неизвестният дарител на фурмите от Абу Даби за борба с коронавируса? И как получените 12 тона храни се оказаха „изоставени в полза на държавата” на летище София? Няколко малки мистерии около мисия „Абу Даби” с участие на близки до властта фирми и един министър, който се оказа две седмици в карантина. Вижте какво говорят документите по пратката в това видео:

Делото КТБ: "Липсващите имена“, част 3: Медийната флотилия на КТБ и прокуратурата

Една история за това как групата медии около банката тихо се превърнаха в обслужващи безкритични медии към държавното обвинение.

"Златната локва"

В края на октомври, Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал до Специализираната прокуратура и до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във връзка с неправомерното възлагане на публична дейност на частно дружество.

 

Инициалите Д.П. Част II от Делото КТБ: Липсващите имена.

Епизодът, озаглавен „Инициалите Д.П.“, описва как в документацията по делото КТБ присъстват десетки документи – извън тези за кредитите на официалните медии на семейството на Делян Пеевски

Делото КТБ: Липсващите имена. Част I

Първа част на разследването „Делото КТБ: Липсващите имена“: Финансиран ли е Южен поток с „мръсните пари“ на затворената КТБ?

 

Тецът на Доган

След като преминава в ръцете на Ахмед Доган, ТЕЦ Варна печели редица договори за „студен резерв“. Фактите около придобиването на топлоцентралата и съмненията за нейната изправност повдигат важни въпроси за енергийната сигурност на България.

"Война на трупове"

Агенцията по безопасност на храните плаща десетки милиони за изгаряне на животински трупове и отпадъци в нарушение на правилата за обезвреждане и на ЗОП, но тъкмо в пика на епидемията заразените свински трупове се заравят в земята с риск за ново разпространяване на заразата. 

"Апартаментгейт"

Апетитни апартаменти на любопитни цени, но за избрани. Разследването ни доведе до редица оставки, но адекватни институционални мерки все още липсват.

Подкрепете ни

АКФ е неправителствена организация, която финансира дейността си чрез дарения.

10 въпроса за “Осемте джуджета” стоят без отговор

Вчера, 8 юли, специализираната прокуратура (СП) публикува съобщение, с което информира, че на 7 юли е проведено претърсване и изземване от имот собственост на Илия Златанов. Златанов е един от интервюираните във филма на АКФ “Осемте джуджета”, който надмина 1 милион гледания от публикуването си досега. Филмът предизвика сериозен интерес заради твърдения и факти именно относно дейността на СП, и по-конкретно неправомерно влияние върху нея при упражняване на правомощията ѝ, както и будещи съмнения разпореждания с веществени доказателства с голяма стойност.

Годишен мониторингов доклад на АКФ за 2019 „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“.

Можете да изтеглите доклада от тук.

Настоящият доклад поставя началото на ежегодно независимо гражданско наблюдение на случаи на (твърдения за) корупционни престъпления и конфликти на интереси по високите етажи на властта. Наблюдението се състои от две части: (1) анализ на 40 знакови наказателни дела в досъдебна и съдебна фаза за периода 2014-2019 и (2) оценка на решения по сигнали за конфликт на интереси на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за 2019. Докладът дава конкретен отговор на въпроса какви са резултатите от борбата с политическата корупция в България в последните пет години.

МАСОВОТО ОТНЕМАНЕ НА АВТОМОБИЛИ ПРИ ТРАНСПОРТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ

Оповестените от Прокуратурата на Република България на 12.05.2020 указания на главния прокурор за изземване на превозните средства като веществени доказателства при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта ще доведат до множество проблемни моменти…тук.

Константирани проблеми при наказателно преследване в условия на извънредно положение

Анализ на адв. Андрей Янкулов, старши правен съветник на АКФ, установи редица проблемни моменти в наказателното преследване, свързано със спазването на противоепидемичните мерки в страната.

Наръчник "Превенция на конфликт на интереси и злоупотреби с обществени поръчки"

АНТИКОРУПЦИОННИ ИНСТИТУЦИИ: тенденции и практики

Докладът оценява дейността на основните антикорупционни институции през 2018 г. като се имат предвид цялостната законодателна рамка, както и натрупаните практики по нейното прилагане през предходните години.

Не оставаме безучастни.

Не бъдете и Вие!

Събития

01.07.2020 Директорът на „Антикорупционен фонд“ Бойко Станкушев и д-р Атанас Славов, старши правен съветник във Фонда, се срещнаха с посланик Мустафа. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси на борбата с корупцията и ситуацията с върховенството на правото в България. Вижте повече информация за срещата тук.

Становища

Екипът ни се състои от водещи експерти-юристи, които следят и анализират държавните политики и законодателни инициативи за борба с корупцията и редица свързани теми. Целим да информираме медиите и обществото за системните причини, способстващи високите нива на корупция в България.
Приемане на сигнал
Разследване на случая
Свързване с отговорните институции
Следене на последващите мерки

Антикорупционен сигнал

Не се колебайте да подадете сигнал сега

Приемаме подписани лично и анонимни сигнали. Ако искате да запазите анонимност, използвайте публичен Wi-Fi или VPN Anonymizer и посочете инициали или псевдоним. Впишете и-мейл адреса си ако предпочитате директна връзка с нас.
Като малка експертна организация обработваме приоритетно сигнали, които съдържат достатъчно конкретни факти за корупция поне на средно ниво. Моля опишете всички факти и данни (имена, адреси, дати, суми, и-мейли). Приложете копия и/или оригинали на документи, ако разполагате с такива. Моля имайте търпение – обстойният ни подход на работа отнема време. Не разглеждаме казуси, които касаят единствено частен интерес.
*Задължителни полета
Не споделяйте информацията с трети страни, за да не прикрят извършителите следите си.
Моля кликнете с мишката върху Дърво.

Харесайте ни!


This will close in 140 seconds