Нови разкрития за Община Пазарджик и нереализирания най-голям фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа
10/01/2019
АКФ СИГНАЛИЗИРА АДФИ ЗА НЕРЕДНОСТИ В ДОГОВОРА ЗА ТОЛ-СИСТЕМАТА
24/01/2019

Руски милиардер е с отнето българско гражданство след сигнал от АКФ и партньори на ДАНС

Тема:

БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ЗА ОСОБЕНИ ЗАСЛУГИ

 

Статут:

ОТНЕТО ГРАЖДАНСТВО

Етап:

АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

 

Руски милиардер е с отнето българско гражданство след сигнал от АКФ и партньори на ДАНС

 

Руският гражданин и милиардер от списъка на списание “Форбс” Сергей Адониев е с отнето българско гражданство след сигнал от Антикорупционен фонд и последващи писма от партньорски служби на ДАНС. Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация “за особени заслуги” през 2008 година информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни. Информацията за тази присъда е останала неизвестна за българските институции за целия десетгодишен период от указа за натурализация през 2008г. до сезиране на институциите от АКФ през януари 2018г. 

 

Информацията за отнетото гражданство беше публикувана днес, 22 януари 2018г.  от “Свободна Европа” и е потвърдена от ресорния заместник министър на правосъдието по въпросите на българското гражданство.  Според „Свободна Европа“ това е станало в средата на 2018г. “по сигнал на партньорски служби”. Този сигнал от службите обаче е предшестван и от сигнал на Антикорупционен фонд през януари 2018г. до президентството на Република България, Министерство на правосъдието и ДАНС.

 

“Потвърждаването на информацията за отнемането, която ние имахме от свои източници от няколко седмици, беше невъзможна по механизмите на Закона за достъп до обществена информация поради наличието на лични данни в преписката. Поради това се обърнахме към екипа на “Свободна Европа” за да потърсят журналистически начин за потвърждаването й”, коментират от Антикорупционен фонд.

 

Казусът “Адониев” и най-вече липсващото становище на ДАНС по преписката повдигат много сериозно въпроса за ефективността на агенцията като институция със специални функции на надзор и проверка в процедурите за натурализация по Закона за българското гражданство.

 

“Всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и проверките са въпрос дори не на часове, а на минути. Информацията за присъдата в САЩ е и на официалната страница на Адониев в Wikipedia. Това обаче не е било извършено в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация. Очакваме от ресорната комисия в парламента и извънредната комисия отговор на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация, както и десет години след това”, коментират от АКФ.

 

Сергей Адониев е известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, а списание “Форбс” оценява неговото състояние през 2018г. на около 800 млн долара. През 2018г той беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак като кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник “Новое время”. Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция на президента Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии относно икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на “руският отговор на iPhone” – мобилният телефон Yotaphone.

 

Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.


Наказтелно-процесуален кодекс на Република България

Съдействие на обществеността
Чл. 204. Органите на досъдебното производство използват широко съдействието на обществеността за разкриване на престъплението и изясняване на обстоятелствата по делото.

Задължение на гражданите и длъжностните лица за уведомяване
Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.

(2) Когато узнаят за извършено престъпление, подлежащо на обществен ред, длъжностните лица трябва незабавно да уведомят органа на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на общото състояние и данни за престъплението.