Сигнал до КПУКИ за потенциален конфликт на интереси на кмет и кметски наместник в съпружески отношения
17/10/2017
Oбществена поръчка на министъра на туризма е предадена в прокуратурата с данни за нарушения и съмнения за безстопанственост
29/09/2017

Цацаров отказа да предаде на руските си колеги сигнал за корупционни действия на двама руски граждани

Тема:

Данни за корупционни практики

Статут:

Разследване

Етап:

Прокурорско разследване

Наказтелно-процесуален кодекс на Република България

Съдействие на обществеността Чл. 204. Органите на досъдебното производство използват широко съдействието на обществеността за разкриване на престъплението и изясняване на обстоятелствата по делото.

Задължение на гражданите и длъжностните лица за уведомяване Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.

 

От българска страна действията на Бабаков и Воробьов в страната ще разследват от Софийска градска прокуратура

Копието от сигнала на Антикорупционния фонд за действия на двама руски граждани, предназначено за руския главен прокурор Чайка и предадено на главния прокурор ден след като в София беше подписано споразумението за сътрудничество между двете прокуратури, беше върнато обратно на подателя. От кабинета на главния прокурор препоръчват той да бъде подаден пряко към руската прокуратура. 

Това повдига въпроса какво всъщност включва споразумението между двете прокуратури, подписано ден преди подаването на сигнала. В официалното съобщение на прокуратурата беше обявен ангажимент за съвместна борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма, без да се обявяват конкретните действия.

От прокуратурата информират, че сигналът е изпратен по компетентност към Софийска градска прокуратура (СГП), която започва разследване на информацията в него. СГП ще трябва да разследва данните, предадени от Антикорупционния фонд за корупционни действия на територията на страната, незаконно влизане в нарушение на санкциите на ЕС и на действията на ДАНС по случая.

Ето пълния текст на отговора от кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров: 

 

“Във връзка с Ваш сигнал до генералния прокурор на Руската федерация, чрез главния прокурор на Република България, относно проверка на изнесени данни за извършени корупционни престъпления от руски граждани на територията на република България, Ви уведомявам, че сигналът до генералния прокурор на Руската федерация следва да бъде подаден пряко до тази прокуратура, поради което Ви връщам посочения сигнал.

Подаденият до Прокуратурата на Република България сигнал е изпратен по компетентност за проверка на Софийска градска прокуратура, съгласно резолюция на главния прокурор.

С уважение:

Милена Капкова”

Прокурорски помощник в кабинета на главния прокурор"