Oбществена поръчка на министъра на туризма е предадена в прокуратурата с данни за нарушения и съмнения за безстопанственост
29/09/2017
Проверка на МРРБ потвърди: Районирането на комарите по Дунав и още девет обществени поръчки са със сериозни нарушения
13/09/2017

Сигнал до прокуратурите на България и Русия за корупционни практики, свързани с „Южен пoток“

Тема:

Корупционни практики

Статут:

Разследване

Етап:

Подадени сигнали до Генералния прокурор на Руската федерация и до Главния прокурор на Република България

Наказтелно-процесуален кодекс на Република България

Съдействие на обществеността Чл. 204. Органите на досъдебното производство използват широко съдействието на обществеността за разкриване на престъплението и изясняване на обстоятелствата по делото.

Задължение на гражданите и длъжностните лица за уведомяване Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.

 

АКФ ще изисква детайлна проверка на руските граждани Бабаков и Воробьов и посещенията им в България

Днес, 19 септември 2017г, Антикорупционният фонд изпрати до прокуратурите на Република България и Руската федерация сигнал с искане за проверка на информация, изнесена в български и американски медии, както и от получен до фонда сигнал с искане за проверка на:

 

(1)    Публикуваната на 30 декември 2014 година в американския вестник Ню Йорк Таймс посветена на българо-руските отношения с основен акцент на проекта "Южен поток"

https://www.nytimes.com/2014/12/31/world/europe/how-putin-forged-a-pipeline-deal-that-derailed-.html

 

В статията е описано конкретно събитие, представляващо среща между руския депутат и специален пратеник на президента на РФ Александър Бабаков и български заместник министър, повдигаща въпроси и сериозни съмнения за корупционни практики, които поставяме на вниманието двете институции за извършване на проверка и установяване дали е налице извършено престъпление.

 

(2)    Информация относно посещения на Александър Бабаков в  Република България в нарушение на наложените му санкции през ноември 2014г. Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи, известен като списък със санкции срещу висши лица. Допълнително, налице са и публикации във френската преса, в която са отразени данни относно финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков.

 

Считаме, че следва да бъде извършена проверка:

 

- кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал Република България

- какви срещи е организирал и дали на срещите не е присъствал и неговият сътрудник Александър Воробьов,

- осъществявали ли са те самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта

- с кои лица са били извършвани срещите, заемали ли са тези лица висши длъжности и дали на тези срещи не са били отправяни корупционни предложения или извършвани корупционни сделки, включително и във връзка с проекта „Южен поток“.

 

Освен извършване на проверка по изложените данни за установяване дали са налице извършени корупционни престъпления, очакваме българската прокуратура да провери и дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събрала информация, и в случай, че такива са били извършени, да повдигне съответните обвинения до осъждане на виновните лица.