Златната локва на "Капитан Андреево" ще бъде проверявана от АДФИ три години след сигнала на АКФ

Вчера стана ясно, че финансовият министър Асен Василев е разпоредил на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да започне проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради договора за „Златната локва“. Проверката е разпоредена по сигнал на депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

Припомняме, че още през октомври 2019 година от АКФ изпратихме два сигнала – до АДФИ и прокуратурата – заради противозаконното възлагане на дейностите по дезинфекция и събиране на държавни такси на ГКПП Капитан Андреево от БАБХ на частното дружество „П.Ф.С. ЕООД“. Търговският регистър разкрива, че от 2013 до 2019 „П.Ф.С. ЕООД“ е спечелило над 33 милиона лева от тази доходоносна дейност.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

През 2020 АДФИ ни върна отговор, че ще насрочи проверка „при наличие на административен капацитет.“ До юни 2022 Агенцията не успя да намери такъв.

През септември 2020 прокуратурата пък отказа да образува досъдебно производство по сигнала ни за Златната локва, като прокурорът прецени, че „не са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер“.

В началото на 2021 подадохме жалба срещу отказа на Софийска градска прокуратура да започне досъдебно производство

През април 2021 Апелативна прокуратура – София отмени постановлението на прокурора от СГП и върна преписката за извършване на допълнителна проверка.

Не е ясно дали тази допълнителна проверка е започната от СГП и на какъв етап се намира.

Настояваме резултатите от проверката на АДФИ да бъдат публично оповестени поради големия обществен интерес и данните за сериозни нарушения на закона в случая „Златната локва“.

Повече за казуса вижте във видеото „Златната локва“


Сподели:

Прессъобщения

АКФ: БАБХ е нарушила закона, като е сключила договор за наем с „Евролаб 2011“

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство по твърденията за подкуп от проф. Пламен Моллов. Чакаме отговора на Европейската прокуратура

АКФ: Съмнения за сериозни нередности в съдебните актове в полза на „Евролаб 2011“ ЕООД за Капитан Андреево

Становище относно извършването на товаро-разтоварна дейност на граничните контролно-пропускателни пунктове на границата с Турция

АКФ изпраща скандала с предлагания подкуп на шефа на БАБХ на европейските прокурори

Заседание на Комисията по ревизия в Народното събрание с участието на Лора Георгиева и Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд.

АКФ: Договорът за „Златната локва“ противоречи на закона и министърът на земеделието трябва да предприеме действия по обявяването му за нищожен