Защо фалират банки в България? Решението от Страсбург и ненаучените уроци

Николай Стайков:

Историята на КТБ показа, че дори в публичното пространство да се появят сериозни разследвания за банкови злоупотреби с регулаторна протекция, БНБ не може да осигури независимо вътрешно разследване.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Изслушванията по делото КТБ показаха, че те са били възложени на същата дирекция, чийто шеф се оказа подсъдим.

Вторият проблем – БНБ няма, не може или не иска да прилага мерки при директна злонамерена атака срещу банка.

Третият проблем е с лесното „изчезване“ на кредитни досиета за милиарди. Липсата на кредитна информация, доказано от оспорените доклади относно КТБ, ясно показа, че това дава възможности за умишлено укриване и манипулиране на последващите одити.

От страна на разследващите органи проблемите са още повече, но освен обективността на разследването на второ място идва липсата на финансова експертиза в прокуратурата, призната и от самия наблюдаващ прокурор по мегаделото за КТБ Иван Гешев. Днес той вече е главен прокурор.

Това налага ползване на външна експертиза, за която прокуратурата поиска пари от правителството, което е сериозен процесуален проблем.

Премиерът към онзи момент Бойко Борисов например е и потенциален свидетел по делото.

Неговият разпит пък, въпреки поредицата му срещи с банкера Цветан Василев, беше сметнат за ненужен по преценка на наблюдаващия прокурор, тоест на искащия от правителството пари.

Прочетете цялата статия тук


Сподели: