Вижте какво казва Мартин Божанов - Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол"

Вчера вечерта в Горна баня е бил застрелян Мартин Божанов – Нотариуса.

Мартин Божанов стана публично известен за първи път през 2021 от разследването на АКФ “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Разследването включваше разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с неформално влияние в съдебната система, един от който беше Мартин Божанов.

Божанов свързва Ивайла Бакалова с адвокат Емил Писков, който предлага услугите си на посредник за освобождаването на партньора на Бакалова, Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. В разговорите се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат на свобода арестуваният – най-малко 100 000 евро.

В излъчените записи Божанов демонстрира и много добро познаване на производството срещу Денков и на функционирането на Специализирания съд и прокуратура изобщо:

„Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни.

Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре…“

Публикации свързват Божанов със съмнителни имотни сделки и с открадването през 2004 година на дело от Върховния касационен съд, водено срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него.

“Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук.” – това е единственият коментар на Божанов, потърсен за интервю.

„В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система,“ коментира през 2021 Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към АКФ.

Не е известно досега прокуратурата или друг държавен орган да е проверил изнесените в разследването на АКФ данни.

Вижте всичко, което казва Мартин Божанов през 2021 в първия епизод на разследването


Сподели:

Прессъобщения

Магистрати, полицаи, адвокати: Какво ГДБОП е подала в прокуратурата за групата на Мартин Божанов преди две години?

СГП Лийкс гостува на СРП: „Вълшебното килимче“ на прокурорска преписка 114/2022 г. на СРП или как брокерите на влияние в съдебната власт инициират и приоритизират разследвания в своя угода

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

АКФ към Никола Минчев: Призовете ръководството на МВР на изслушване в комисията за Божанов

Случайни минувачи: Как Мартин Божанов и Велимир Атанасов, на път за “юридически консултации по договор с банка”, се оказват свидетели по дело на върховен прокурор

Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие