В Министерството на правосъдието започна да действа работна група, която подготвя промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Вчера в Министерството на правосъдието започна да действа работна група, която подготвя промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще дадат:

• възможност за засилен съдебен контрол в досъдебното производство (например върху отказите да се образува досъдебно производство)
• въвеждане на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор
• допълнителни възможности за пострадалите от престъпления да търсят ускоряване на наказателното производство и др.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Проблемите са идентифицирани в множество решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Едно от тях е знаковото дело „Колеви срещу България“, където е идентифицирана липсата на гаранции в българската правна система за независимост на наказателните разследвания срещу главния прокурор.

Приемането на тези промени е една от мерките за реформа на българската съдебна система, предвидена и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Работната група към МП включва представители на Върховния касационен съд, Върховната касационна прокуратура, адвокатурата, неправителствени организации, академичната общност, съсловни организации, МВР и МП.

В групата взима участие и адв. Андрей Янкулов от екипа на АКФ.

Андрей Янкулов е автор на анализите:


Сподели: