Тецът на Доган

В края на 2017 г. фирма без никакъв опит в енергетиката придобива ТЕЦ „Варна“ – по това време втората по големина топлоцентрала в България – от чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ. В момента на придобиването варненската фирма „Сигда“ е притежание на семейството на Данаил Папазов, бивш министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски.

През август 2018 мажоритарен собственик на топлоцентралата става почетният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган.

Механизмът на сделката по придобиването и последвалите решения на държавни органи, след които ТЕЦ-ът бързо печели договори за милиони от държавата пораждат редица въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица. Именно заради това, на 19.06.2019 г. фондация „Антикорупционен фонд“ сигнализира четири държавни институции. Изпратихме сигнали до Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката, Комисиятата за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Национална агенция за приходите (НАП). Настояваме за прозрачност в огласяването на резултатите на проверките.


Сподели:
event icon

АКФ със сигнали до четири държавни институции относно ТЕЦ

Сезирахме Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката, Комисиятата за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Национална агенция за приходите (НАП).