Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са първенци по рисков вот на последните парламентарни избори

Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са многомандатните избирателни райони първенци по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори.

Това показва анализът на Антикорупционния фонд (АКФ) с автори политолога Марио Русинов от АКФ и д-р Никола Тулечки от сдружение „Данни за добро“.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Изтеглете целия анализ „Контролиран и купен вот, парламентарни избори, април 2023“ от тук

Анализът изследва какво се е случило в 1738 устойчиво рискови секции, идентифицирани от експертите на АКФ след статистически анализ на резултатите от всички избори в периода 2013 – 2021. Анализът показва и кои са новите секции в риск.

Какво се случи в рисковите секции през април 2023?

В секциите с устойчиво рисково поведение се наблюдава ръст на активността спрямо последните избори от октомври 2022: от 212 хиляди гласувалите нарастват на 218 хиляди сега. Въпреки това покачване и тези резултати затвърждават тенденцията на траен спад в активността в рисковите секции в периода от юли 2021 досега, в сравнение с изборите от 2017 и април 2021.

Гласове, подадени в рискови секции на ПИ май 2013, ПИ октомври 2014, ПИ март 2017, ПИ април 2021, ПИ юли 2021, ПИ ноември 2021 и ПИ октомври 2022, ПИ април 2023

„Резултатите от тези избори могат да се тълкуват като намален интерес на политическите играчи да ползват механизмите на купен вот в променливата политическа обстановка и на фона на предстоящите местни избори. Последните са ключови за осигуряването на клиентела и стабилност в резултатите за парламент“, коментира Марио Русинов.

Друг важен извод, е че активността в рисковите секции е асиметрична. В секциите с висока електорална волатилност – резки промени в предпочитанията на избирателите към една или друга партия – където е по–вероятно да става дума за класическо купуване на гласове, на тези избори е имало ниска активност.

В секциите с друг тип рисков вот, при който резултатите на победителя са необичайно по-високи спрямо резултатите му в останалите секции в дадена община, активността и на тези избори се запазва на средно или по-високо от общинското ниво. Тази асиметрия може да се обясни с действието на различни форми на контролиран вот, при които наличието на финансов ресурс не е водещо.

 

Къде се рисковите гласове в страната?

Най-сериозен проблем с контролиран и купен вот на парламентарните избори от април 2023, се наблюдава в МИР Търговище, където са концентрирани 8.01% от рисковите гласове в страната, следван от МИР Благоевград (7.75%), МИР Плевен (6.17%), МИР Монтана (5.97%) и МИР Варна (5.67%).

Някои райони, включително Пловдив, Пазарджик и Видин, показали осезаем скок на рискови гласове по време на октомврийските избори 2022, запазват или покачват допълнително вече повишените нива на активност.

Особено сериозни проблеми на тези избори се наблюдават в общините Омуртаг, където 79.34% от всички гласували са гласували в секции в риск, както и общините Якимово (40.90%), Завет (39.48%), Бойчиновци (38.93%), Вълчедръм (33.97%) и Якоруда (33.54%). Прави впечатление и натрупването на рискови секции в Северна България.

 

За кого гласуваха секциите с устойчиво рисково поведение през април 2023?

През април 2023 г. най-много гласове в риск отново получава Движението за права и свободи – 82 449 гласа или с около 6 хиляди гласа по–малко спрямо октомври 2022. Това са 37.85% от гласове в риск в страната.

ГЕРБ-СДС отбелязва ръст с над 5 хиляди гласа в рисковите секции спрямо октомври 2022, получавайки 54 000 гласа или 24.83% от гласовете в риск.

Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ получава 10.39% от гласовете в риск или 22 635 гласа. Този резултат е съпоставим с дела на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) – 2.89% и Продължаваме Промяната – 9.3% – на предходните избори.

За БСП се отчитат 18 269 от подадените гласове в риск или 8.22% от всички гласове в риск. Това е увеличение от около 1200 гласа спрямо октомври 2022.

ПП „Възраждане“ получава 4.02% или 13 217 гласа в риск на изборите през април 2023, на фона на 9128 гласа през октомври 2022 (близо 30% ръст в рисковите секции). Трябва да се отбележи, че това се случва на фона на 40% увеличение на резултатите на „Възраждане“ в страната и в този смисъл, подобряването на резултатите им изглежда органично.

ПП „Български възход“ получава 4588 гласа или 2.11% от гласовете в секциите с устойчиво рисково поведение.

ПП „Има такъв народ“ отчита 3964 гласа в такива секции през април 2023 или 1.82%, в сравнение с 4166 през октомври 2022 г.

 

Рисков вот в преференциите

В 167 секции се наблюдава необичайно голяма концентрация на преференции – над 85% от всички подадени гласове за дадена политическа сила се насочват като преференциален вот към конкретен неин кандидат. По този индикатор за рисков вот се идентифицират общо 14 991 преференции.

За пореден път лидер по този показател е община Симитли. Отклонения се наблюдават в общините Якоруда и общините Раковски и Любимец.

Изтеглете целия анализ „Контролиран и купен вот, парламентарни избори, април 2023“ от тук


Сподели:

Прессъобщения

Годишният доклад за върховенството на правото на Европейската комисия за 2023: няма напредък в разследването на корупция по високите етажи на властта в България

След окончателно решение на ВАС: КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество

По следите на изгубения павилион: Казусът с незаконния строеж на майката на Делян Добрев стигна до ВАС

АДФИ е установила нарушения при 42 % от проверените обществени поръчки, но няма капацитет да провери 65 % от сигналите

Снимки от годишния мониторингов доклад на фондация Антикорупционен фонд

Представяне на Годишния мониторингов доклад на АКФ "Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване"

Участие на АКФ в 21-то издание на Международната конференция срещу корупцията във Вилнюс, Литва

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за доклада на спецкомисията по случая „Нотариуса“

Андрей Янкулов: Съдиите и прокурорите във връзка с Еврото и Нотариуса са в постоянен страх да не започнат да изтичат техни разговори, снимки и видеа. Каква независимост на съдебната система може да има тогава?

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

Медиите за нас

Петьо Еврото има решаваща роля в "разследването" на два сигнала срещу Пеевски

Временната парламентарна комисия за проверка на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша представители на АКФ и апелативния прокурор в София Емил Петров

Клуб Z: Как се стигна до санкционирането на Пеевски по "Магнитски"

Андрей Янкулов, АКФ: Зависимостите в правосъдието достигат до политически етажи, където няма желание за задълбаване по темата

Андрей Янкулов: Реалното упражняване на властта в публичния сектор не се променя

Андрей Янкулов, АКФ: Обвинението на прокуратурата срещу Пепи Еврото е абсурдно и има за цел да се демонстрира работа

Разследван за "Осемте джуджета" прокурор се връща на работа заради липса на доказателства

Андрей Янкулов: Статуквото държи реалната власт, дори и без правителство

"Нойе Цюрхер Цайтунг": АКФ действа, дори когато институциите не действат

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Видео

Play video icon

Годишният мониторингов доклад на АКФ за 2023

Play video icon

„Вълкът на Върбовка“. Как с подкрепа от властите Румен Гайтански се доближава до построяването на най-големия инсинератор за боклуци в България

Play video icon

Проектът на Вълка за огромен инсинератор край Павликени забуксува след граждански протести, но последната дума има ВАС

Play video icon

По диагонала на закона

Play video icon

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

Play video icon

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

Play video icon

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

Play video icon

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Play video icon

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Play video icon

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса