Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са първенци по рисков вот на последните парламентарни избори

Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са многомандатните избирателни райони първенци по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори.

Това показва анализът на Антикорупционния фонд (АКФ) с автори политолога Марио Русинов от АКФ и д-р Никола Тулечки от сдружение „Данни за добро“.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Изтеглете целия анализ „Контролиран и купен вот, парламентарни избори, април 2023“ от тук

Анализът изследва какво се е случило в 1738 устойчиво рискови секции, идентифицирани от експертите на АКФ след статистически анализ на резултатите от всички избори в периода 2013 – 2021. Анализът показва и кои са новите секции в риск.

Какво се случи в рисковите секции през април 2023?

В секциите с устойчиво рисково поведение се наблюдава ръст на активността спрямо последните избори от октомври 2022: от 212 хиляди гласувалите нарастват на 218 хиляди сега. Въпреки това покачване и тези резултати затвърждават тенденцията на траен спад в активността в рисковите секции в периода от юли 2021 досега, в сравнение с изборите от 2017 и април 2021.

Гласове, подадени в рискови секции на ПИ май 2013, ПИ октомври 2014, ПИ март 2017, ПИ април 2021, ПИ юли 2021, ПИ ноември 2021 и ПИ октомври 2022, ПИ април 2023

„Резултатите от тези избори могат да се тълкуват като намален интерес на политическите играчи да ползват механизмите на купен вот в променливата политическа обстановка и на фона на предстоящите местни избори. Последните са ключови за осигуряването на клиентела и стабилност в резултатите за парламент“, коментира Марио Русинов.

Друг важен извод, е че активността в рисковите секции е асиметрична. В секциите с висока електорална волатилност – резки промени в предпочитанията на избирателите към една или друга партия – където е по–вероятно да става дума за класическо купуване на гласове, на тези избори е имало ниска активност.

В секциите с друг тип рисков вот, при който резултатите на победителя са необичайно по-високи спрямо резултатите му в останалите секции в дадена община, активността и на тези избори се запазва на средно или по-високо от общинското ниво. Тази асиметрия може да се обясни с действието на различни форми на контролиран вот, при които наличието на финансов ресурс не е водещо.

 

Къде се рисковите гласове в страната?

Най-сериозен проблем с контролиран и купен вот на парламентарните избори от април 2023, се наблюдава в МИР Търговище, където са концентрирани 8.01% от рисковите гласове в страната, следван от МИР Благоевград (7.75%), МИР Плевен (6.17%), МИР Монтана (5.97%) и МИР Варна (5.67%).

Някои райони, включително Пловдив, Пазарджик и Видин, показали осезаем скок на рискови гласове по време на октомврийските избори 2022, запазват или покачват допълнително вече повишените нива на активност.

Особено сериозни проблеми на тези избори се наблюдават в общините Омуртаг, където 79.34% от всички гласували са гласували в секции в риск, както и общините Якимово (40.90%), Завет (39.48%), Бойчиновци (38.93%), Вълчедръм (33.97%) и Якоруда (33.54%). Прави впечатление и натрупването на рискови секции в Северна България.

 

За кого гласуваха секциите с устойчиво рисково поведение през април 2023?

През април 2023 г. най-много гласове в риск отново получава Движението за права и свободи – 82 449 гласа или с около 6 хиляди гласа по–малко спрямо октомври 2022. Това са 37.85% от гласове в риск в страната.

ГЕРБ-СДС отбелязва ръст с над 5 хиляди гласа в рисковите секции спрямо октомври 2022, получавайки 54 000 гласа или 24.83% от гласовете в риск.

Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ получава 10.39% от гласовете в риск или 22 635 гласа. Този резултат е съпоставим с дела на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) – 2.89% и Продължаваме Промяната – 9.3% – на предходните избори.

За БСП се отчитат 18 269 от подадените гласове в риск или 8.22% от всички гласове в риск. Това е увеличение от около 1200 гласа спрямо октомври 2022.

ПП „Възраждане“ получава 4.02% или 13 217 гласа в риск на изборите през април 2023, на фона на 9128 гласа през октомври 2022 (близо 30% ръст в рисковите секции). Трябва да се отбележи, че това се случва на фона на 40% увеличение на резултатите на „Възраждане“ в страната и в този смисъл, подобряването на резултатите им изглежда органично.

ПП „Български възход“ получава 4588 гласа или 2.11% от гласовете в секциите с устойчиво рисково поведение.

ПП „Има такъв народ“ отчита 3964 гласа в такива секции през април 2023 или 1.82%, в сравнение с 4166 през октомври 2022 г.

 

Рисков вот в преференциите

В 167 секции се наблюдава необичайно голяма концентрация на преференции – над 85% от всички подадени гласове за дадена политическа сила се насочват като преференциален вот към конкретен неин кандидат. По този индикатор за рисков вот се идентифицират общо 14 991 преференции.

За пореден път лидер по този показател е община Симитли. Отклонения се наблюдават в общините Якоруда и общините Раковски и Любимец.

Изтеглете целия анализ „Контролиран и купен вот, парламентарни избори, април 2023“ от тук


Сподели:

Прессъобщения

Съдът в Страсбург допусна за разглеждане жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

Как санкционирани лица идват в България “за лечение” с одобрението на МВнР

АКФ: БАКБ всъщност не отрича провеждането на съгласувателни срещи между кандидат-изпълнители на "Турски поток"

Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ

Кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта “Турски поток” през 2019 година?

АКФ праща на Европейския съд по правата на човека отказа на КПКОНПИ да публикува решенията си относно конфискацията на незаконно придобито имущество

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?

На север и юг България вече граничи с Ами

Комари за милиони – шест години по-късно

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов: Може да се стигне до фактически имунитет на временното ръководство на прокуратурата

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Андрей Янкулов, АКФ: В изявленията на Сарафов има три важни обвинения към главния прокурор

Видео

Play video icon

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса

Play video icon

Кой кадрува в Сметната палата?

Play video icon

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. ВТОРА ЧАСТ

Play video icon

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. ПЪРВА ЧАСТ

Play video icon

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова

Play video icon

„Битка със страха: Николай Стоянов“ - втората част от поредицата на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Play video icon

„Битка за истината“: нова поредица на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

Селото, влюбено в ГЕРБ

Play video icon

Анализ на АКФ: ДПС и ГЕРБ получават най-голям процент от всички гласове в риск