„Списък за бърз контрол“: Как (не) се самопроверяват Гешев и Цацаров

Публикуваме в цялост отговора, който получихме от председателя на КПКОНПИ г-н Сотир Цацаров на въпросите, които публично му зададохме миналата седмица.

Тогава попитахме три неща:

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

1) Антикорупционната комисия снемала ли е обяснения от главния прокурор в хода на проверката си по изнесеното в „Списък за бърз контрол“?

2) Счита ли председателят на КПКОНПИ, че точно негови подчинени би следвало да проверяват касаещите го твърдения във филма?;

3) Как е уредена срещата между г-н Цацаров и Веселин Денков, проверяван от комисията, която г-н Цацаров оглавява? Всеки ли проверяван от Комисията може да се срещне с председателя ѝ?

От отговора на г-н Цацаров разбираме следното:

1) Именно подчинен на главния прокурор Иван Гешев ще решава дали да проверява ръководителя си по изнесените в „Списък за бърз контрол“ твърдения. Антикорупционната комисия дори не е счела за нужно да снеме обяснения от главния прокурор в хода на проверката си.

2) Според г-н Цацаров негови подчинени не са проверявали засягащи го обстоятелства, тъй като проверката на КПКОНПИ е приключила на 23.06.2021 г. – преди третата част на филма да бъде публикувана на 25.06.2021 г., когато са изнесени твърденията за него от Яне Янев.

В прессъобщението на КПКОНПИ от 25.06.2021 г. обаче изрично е упоменато, че Янев е заявил в снетите му обяснения, че последната му среща с председателя на КПКОНПИ е била преди повече от три години по служебен повод.

Именно това съобщение на Комисията ни мотивира да зададем такъв въпрос на председателя ѝ. От отговора му сега излиза, че самата Комисия превантивно е изяснила липсата на срещи между Янев и Цацаров, преди още да е било известно, че Янев ще излага твърдения за такива срещи във филма.

3) Отговорът на третия въпрос ни провокира да поискаме публично да бъде обявена информацията за срещите на председателя на КПКОНПИ и с други лица, проверявани от Комисията, с цел бъдат изслушани лично от него оплакванията им срещу действията на последната.

В заключение искаме да уверим г-н Цацаров, че АКФ не участва в подмолни сценарии за нечие дискредитиране, а действа изцяло и единствено в обществен интерес. Публикували сме и ще публикуваме и занапред всяка негова позиция по засягащите го теми, повдигнати от организацията ни.

 

Отговор от председателя на КПКОНПИ г-н Сотир Цацаров


Сподели: