След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

След жалба на АКФ Административен съд – София град задължи Община Смолян да публикува техническите предложения на участниците в обществената поръчка за реновиране и пускане в експлоатация на Планетариума в Смолян.

През юни 2023 АКФ поиска от Община Смолян копия на техническите предложения на тримата участници в обществената поръчка на стойност 1 775 975 лева без ДДС. Интересът ни към тях беше предизвикан от това, че в конкурса остава само един кандидат, след като другите двама са отстранени именно поради „недостатъци в техническите им предложения“. Въпросният кандидат пък е регистриран две седмици след публикуването на обявлението за обществената поръчка и предлага да извърши по-голямата част от дейностите си чрез наемане на подизпълнител – индикатори, които биха могли да насочват към евентуални нередности.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Тогава Община Смолян отказа да разкрие предложенията, с аргумента, че това е информация, създадена от участниците в обществената поръчка, а общината не разполага с нея и не е длъжна да я предостави.

В жалбата си пред съда АКФ обърна внимание на това, че общината е задължена да поддържа досие на всички обществени поръчки, а техническите предложения са неделима част от кандидатурите в конкурса. В този смисъл твърдението, че общината не разполага с тази информация, няма как да отговаря на истината.

В решението си АССГ преценява, че търсената от АКФ информация е обществена. Съдът не споделя доводите на общината, че не разполага с тази информация, тъй като не я е създала. Информацията, свързана с обществена поръчка, припомня се в решението на съда, се съхранява в срок от 5 години след изпълнението на договора. С други думи общината има тази информация и по закон е длъжна да я предостави.

Съдът задължава Община Смолян да предостави на АКФ техническите предложения на кандидатите в обществената поръчка до 14 дни след обявяването на решението.

От АКФ се радваме, че съдът защитава обществения интерес от това значими публични средства да се изразходват прозрачно, а Смолян да има действащ и качествено ремонтиран Планетариум.

Ще продължим да следим случая и ще информираме обществеността при регистрирани нередности.


Сподели:

Прессъобщения

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Случайни минувачи: Как Мартин Божанов и Велимир Атанасов, на път за “юридически консултации по договор с банка”, се оказват свидетели по дело на върховен прокурор

Вижте какво казва Мартин Божанов - Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол"

Отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му

АКФ: Делото-шамар на АЕЦ „Козлодуй“ показва нуждата от законодателни промени в защита на свободното слово

АКФ: В разрез с европейското законодателство, ВАС с поредно произнасяне в полза на частното дружество, иззело ключови държавни функции на ГКПП „Капитан Андреево“

Андрей Янкулов: Искат да повярваме, че на Божков просто му е харесвало да си ходи с пачки по джобовете да пие кафе при финансовия министър

Андрей Янкулов: Кръгът "Осемте джуджета" в момента просперира в прокуратурата.

АКФ обяви победителите в конкурса „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“

Журито на наградите "Червена линия 2023" заседава

Медиите за нас

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия

Бойко Станкушев: Мрежата, свързана с Мартин Божанов, стига до най-високо

Николай Стайков: В момента виждаме опит да се пренапишат знакови корупционни казуси

Андрей Янкулов: Големият провал на българското наказателно правораздаване е в резултатите на "делата от висок обществен интерес"

Николай Стайков: В склада на истинските властови бухалки на практика не се е променило нищо

Андрей Янкулов, АКФ: Нито един държавен орган не е получавал реален мандат да се бори с политическата корупция