Сигнал до прокуратурите на България и Русия за корупционни практики, свързани с “Южен пoток”

АКФ ще изисква детайлна проверка на руските граждани Бабаков и Воробьов и посещенията им в България

Днес, 19 септември 2017г, Антикорупционният фонд изпрати до прокуратурите на Република България и Руската федерация сигнал с искане за проверка на информация, изнесена в български и американски медии, както и от получен до фонда сигнал с искане за проверка на:

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

(1) Публикуваната на 30 декември 2014 година в американския вестник Ню Йорк Таймс посветена на българо-руските отношения с основен акцент на проекта „Южен поток“


В статията е описано конкретно събитие, представляващо среща между руския депутат и специален пратеник на президента на РФ Александър Бабаков и български заместник министър, повдигаща въпроси и сериозни съмнения за корупционни практики, които поставяме на вниманието двете институции за извършване на проверка и установяване дали е налице извършено престъпление.

(2) Информация относно посещения на Александър Бабаков в Република България в нарушение на наложените му санкции през ноември 2014г. Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи, известен като списък със санкции срещу висши лица. Допълнително, налице са и публикации във френската преса, в която са отразени данни относно финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков.

Считаме, че следва да бъде извършена проверка:

– кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал Република България

– какви срещи е организирал и дали на срещите не е присъствал и неговият сътрудник Александър Воробьов,

– осъществявали ли са те самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта

– с кои лица са били извършвани срещите, заемали ли са тези лица висши длъжности и дали на тези срещи не са били отправяни корупционни предложения или извършвани корупционни сделки, включително и във връзка с проекта „Южен поток“.

Освен извършване на проверка по изложените данни за установяване дали са налице извършени корупционни престъпления, очакваме българската прокуратура да провери и дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събрала информация, и в случай, че такива са били извършени, да повдигне съответните обвинения до осъждане на виновните лица.


Сподели: