СГП-Лийкс #7: “Времето на истината идва”. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести

Днес Антикорупционният фонд (АКФ) публикува седми документ от поредицата си СГП Лийкс: сигнал с информация от кухнята на бившия главен прокурор и три разпита на едно от споменатите в него лица Стефчо Банков – бивш директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и тогавашен прокурорски помощник. 

“Госпожо магистрат, времето на истината идва”. Така започва един странен сигнал до градския прокурор Илиана Кирилова от времето непосредствено след приключване на войната на върха на прокуратурата от 2023 г., довела до отстраняването на Иван Гешев и замяната му временно с Борислав Сарафов, който заема поста и досега. Сигналът е пълен с информация от кухнята на бившия главен прокурор и по него прокуратурата се задейства светкавично с образуване на досъдебно производство и разпити още на следващия работен ден – ясен знак за координирано действие, което не е обичайната прокурорска практика.“, коментира Николай Стайков от екипа на АКФ. 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Магистратите от СГП никак не се притесняват от посоченото в сигнала място, на което се твърди, че са открити приложените към него писмени доказателства – дамската тоалетна на четвъртия етаж на Съдебната палата, където се намират кабинетите на главния прокурор и администрацията му. 

Сигналът е депозиран на 30 юни 2023 г. и още на следващия работен ден, 3 юли 2023 г., започва серия разпити на едно от споменатите лица – бившия директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и тогавашен прокурорски помощник Стефчо Банков, който работи във ВКП на пряко подчинение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. След публикуване на снимките пред ресторанта „Осемте джуджета“ на Борислав Сарафов и Петьо Петров – Еврото в края на май 2023 г., Банков беше посочен от Сарафов като оперативен ръководител на нелегалното частно външно наблюдение на Гешев, направило заснемането. 

Сигналът и приложените към него ръкописни записки от бележник съдържат подробна информация за последните дни и предполагаеми действия на най-близкия екип на Иван Гешев. Сигналът е подаден само три седмици след като Гешев е свален от поста си с решение на Висшия съдебен съвет от 12 юни 2023 г. Месец преди това ГЕРБ обяви публично подкрепата си за идеята за смяна на главния прокурор, а като негов вътрешен противник открито се позиционира заместникът му Борислав Сарафов. Тези действия бяха посрещнати с ударна прокурорска работа по замразени дотогава казуси като “Барселонагейт” срещу Бойко Борисов и “Осемте джуджета” срещу Петьо Еврото и Борислав Сарафов. 

В сигнала с посочен автор Тихомир Владимиров от София се изнася информация за детайлите в планираните действия на екипа на Гешев на медийния и процесуалния фронт, като например как да се намери анонимен свидетел по делото срещу Борисов. Според подателя са били обмисляни действия и срещу санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания депутат от ДПС Делян Пеевски, който през февруари 2024 г. беше избран за съ-председател на ДПС  “Поискано е да се подготвят сигнали и срещу Дилян Пеевски (запазен е оригиналният правопис), “които да са свързани с членове на ВСС и корупция.” Явно времето не стига за осъществяване на всички тези намерения, ако се вярва на изложеното. 

Показанията на Банков, разпитван три пъти в рамките на четири дни, в сериозна степен потвърждават сигнала с материалите от дамската тоалетна в угода на настоящото ръководство на прокуратурата и срещу предишното. За активизацията по делото “Барселонагейт” например той свидетелства, че му е било възложено намирането на фиктивни свидетели. Възлагането дошло от един от най-близките хора на Гешев – Габриела Ненкова. Банков не изпълнил поръчката, а веднага отишъл по анцуг в прокуратурата да докладва на Илиана Кирилова какво го карали да прави. 

И в сигнала и в показанията на Банков, Габриела Ненкова, Марчела Панталеева и Веселин Иванов са най-често споменаваните имена по твърденията за медийни поръчки, които идвали от кабинета на Иван Гешев. Същият екип според Банков е замислял и протести срещу махането на Гешев, за които са били поръчани колажи с Борисов и Пеевски, но такива протести никой няма спомен да са се случили на практика.  

По отношение на медиите, за които се твърди, че са използвани от прокуратурата за поръчки, е налице пълно съвпадение между имената, изнесени от сигнала на Владимиров и тези от показанията на Стефчо Банков – ПИК, „Афера“, „Трафик нюз“ и „Марица“ (последните са описани като „групата от Пловдив“). Споменават се и няколко сайта и групи под контрола на Кристиан Шкварек (вероятно се имат предвид тези сайтове и фейсбук групи, които се управляват от фирма, регистрирана първоначално от неговата приятелка Виктория Вировска на техния адрес, която според разследване на „Капитал“ има договор с ГЕРБ1.  

“А снимките на записките са били изхвърлени в един кош в дамската тоалетна на прокуратурата на 4 етаж и се разпространяват между хората от ръка на ръка, така стигнаха до мен.” Така завършва сигналът, услужливо потвърден от свидетел Банков, който заявява, че е правил всичко под принуда от Гешев и приближените му. 

Какво е развитието на образуваното досъдебно производство към момента не е известно. От справка в информационната система на прокуратурата по номера на преписката е видно, че същото не е приключило. 

Протоколи

 

 


Сподели:

Прессъобщения

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

СГП Лийкс 5: Документи, записи и компютри са иззети от “Евролаб 2011” и още имоти на Размиг Чакърян. Как ДАНС се включва в издирването на Петьо Еврото в помощ на СРП

СГП-Лийкс #4: “Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”: Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП

СГП-Лийкс #3: „В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

СГП-Лийкс #2: Лаптопи, телефон, документи, дискове, касети. Какви са иззетите доказателства от имотите на Петьо Петров-Еврото и къде се намират сега

Познанство от 1997 година, ресторанти и семейни разговори: Какво казва в свои показания градският прокурор Илиана Кирилова за отношенията си с Петьо Петров – Еврото

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Андрей Янкулов: Кръгът "Осемте джуджета" в момента просперира в прокуратурата.

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

Медиите за нас

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“

Документи

Протоколи