Нередности в имотна сделка на Министерство на правосъдието

Сделка за близо двойна на пазарната цена при наемането на сградата на Административен съд – София Oбласт показа проверка на АКФ.

Проучване на юридическия екип на фондацията установи, че сградата на улица „Съборна“ номер 7 първоначално е наета от Правосъдното ведомство, представлявано от министъра по това време Миглена Тачева, с договор № 15-00-566 от 15.10.2007г. Според публичните данни, към датата на подписването на договора, средната цена за квадратен метър в района на „Съборна“ е била 11.38 евро. Договорът, сключен между Министерството на правосъдието и наемодателя „Транслат“ АД, обаче, е за 16 евро на кв. м. В допълнение, важно е да се има предвид и значителната обща площ на наетата сграда – 2399.57 кв. м.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

С влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България /ДВ бр. 100/18.12.2015г./ и Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт /ДВ бр. 28/08.04.2016г./ недвижимите имоти на съдебната власт преминават в управление на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Вследствие на това, през 2017 г. ВСС сключва договор (№ ВСС-4637/30.03.2017г.) за наем на същата сграда. Наемната цена е 13,50 евро на кв. м. и е непроменена от споменатото в последния анекс към договора между Министерството на правосъдието и „Транслат“ АД.

АКФ изпрати запитване по ЗДОИ до ВСС, а оттам отговориха, че средната наемна цена за района, по времето на подписване на договора, е била 7,89 евро на кв. м. Подписаният от ВСС договор е в духа на онзи между „Транслат“ и Правосъдното ведомство и е на почти двойна цена. Причината за сключването на тази, както изглежда, неизгодна сделка, е липсата на друг подходящ имот в района, който да осигури работна площ на едно място за работата на администрацията на ВСС, Административен съд – София Област, Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура – град София. От ВСС не изясниха какво налага тези звена на съдебната власт да се намират точно в този район.

АКФ сезира прокуратурата във връзка с анализираната информация, но от институцията счетоха, че в материалите по образуваната преписка не са на лице основания за образуване на досъдебно производство и прекратиха преписката.


Сподели:

Прессъобщения

Документи към разследване "По диагонала на закона"

Диагонално на закона: Община Брацигово си затваря очите за незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев

СГП-Лийкс #7: “Времето на истината идва”. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

АКФ към Никола Минчев: Призовете ръководството на МВР на изслушване в комисията за Божанов

СГП Лийкс 5: Документи, записи и компютри са иззети от “Евролаб 2011” и още имоти на Размиг Чакърян. Как ДАНС се включва в издирването на Петьо Еврото в помощ на СРП

СГП-Лийкс #4: “Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”: Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП

СГП-Лийкс #3: „В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

СГП-Лийкс #2: Лаптопи, телефон, документи, дискове, касети. Какви са иззетите доказателства от имотите на Петьо Петров-Еврото и къде се намират сега

Познанство от 1997 година, ресторанти и семейни разговори: Какво казва в свои показания градският прокурор Илиана Кирилова за отношенията си с Петьо Петров – Еврото

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

event icon

ЗДОИ до Административен съд - София – Област (АССО)

С подаденото заявлението АКФ цели да се събере информация касаеща сключения договор за наем.

event icon

Отговор от Административен съд - София – Област по подадено ЗДОИ

В отговора си съдът посочва, че е само ползвател на сградата на ул. „Съборна“ 7, а не страна по посочения от АКФ наемен договор и поради това не разполага с исканата в заявлението информация. В отговора се казва още, че договора е сключен между Министерство на правосъдието и „Транслат“ АД – собственик на имота.

event icon

ЗДОИ до Министерство на правосъдието (МП)

Във връзка с полученото писмо от АССО писмо, АКФ поиска същата информация и от МП, в качеството му на страна по сключения договор за наем на сградата на ул. „Съборна“ 7.

event icon

Отговор от Министерство на правосъдието по подадено ЗДОИ

МП препраща Заявлението към Висшия съдебен съвет (ВСС), на основание влезлите в сила Закон за изменение и допълнение на Конституцията на РБ и Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт според които недвижимите имоти на съдебната власт преминават в управление на Пленума на ВСС.

event icon

ЗДОИ до ВСС

Във връзка с полученото писмо от МП писмо, АКФ отново поиска информация, идентична с тази на останалите изпратени Заявления и от ВСС.

event icon

Отговор от ВСС по подадено ЗДОИ

ВСС ни информира за предоставен пълен достъп до исканата информация, като прилага доклад, в който отговаря на поставените в заявлението въпроси. В доклада обаче липсва информация по една от точките в подаденото заявление.

event icon

ЗДОИ до ВСС

АКФ насочва вниманието на ВСС към една от точките в първото заявление за достъп до публична информация, на която не е отговорено.

event icon

Отговор от ВСС по повторно подадено ЗДОИ

ВСС посочва, че отговорите на поставените от АКФ въпроси се съдържат в предоставения доклад и допълва, че някои от въпросите са неясно формулирани и не представляват обществена информация, създадена и съхранявана от ВСС.

event icon

Уточнение на ЗДОИ до ВСС

В заявлението АКФ уточнява, че с поставените въпроси цели да установи дали ВСС е разгледал алтернативни варианти на решението да сключи договор за наем на сграда, имайки предвид условията на пазара на недвижими имоти през 2017 г.

event icon

Отговор ВСС по уточнение на ЗДОИ

ВСС разрешава достъп и дава информация относно направените в заявлението уточнения.

event icon

Сигнал до Софийска градска прокуратура (СГП)

В сигнала АКФ излага анализираната информация, до която е получила достъп, като поставя въпроси и призовава за проверка относно тази, както изглежда, неизгодна сделка, както и относно нуждата администрациите на различните институции, обитаващи въпросната сграда, да бъдат събрани на едно място.

event icon

Постановление на Софийска градска прокуратура (СГП)

СГП заявява, че може да се направи извода, че са налице данни за престъпление по чл. 282 НК, извършено от министър, като компетентен да разгледа преписката е прокурор при Специализираната прокуратура (СП). С оглед на това преписката е изпратена по компетентност на СП.

event icon

Постановление на Специализираната прокуратура

СП отказа да образува досъдебно производство и прекрати преписката. В постановлението се посочва, че от събраните данни по преписката не може да се предположи сключването на неизгодна сделка, тъй като цената на една сделка не е единствения определящ фактор, от който може да се прави извод за изгодността на сделката. Посочва се, търсенето на алтернативни решения на сградния проблем на Прокуратурата на РБ и на АССО в продължение на десетгодишен период. Сградата на ул. „Съборна“ 7 се оказала оптимален избор.