Разследвания на Антикорупционния фонд спечелиха две от трите награди на престижния конкурс за разследваща журналистика „Радостина Константинова“

Разследванията на Антикорупционния фонд „Война за трупове“ с автор Генка Шикерова и „Делото КТБ: Липсващите имена“ с автор Николай Стайков спечелиха две от трите награди за 2019 на престижния конкурс за разследваща журналистика „Радостина Константинова“. Третата награда отива при Теодора Трифонова от бТВ за нейните три серии “Къщи без гости”.

Конкурсът в памет на разследващата журналистка Радостина Константинова се провежда за девети път. Това е единствената награда за журналистически разследвания в България, която се присъжда на журналист или журналистически екип „за висок професионализъм, обективност и безпристрастност, ефективност и обществена значимост на публикацията или предаването“.

За 2019 година журито на конкурса единодушно присъди голямата награда на разследването „Война за трупове“ с автор Генка Шикерова. Разследването, проведено в сътрудничество с АКФ, проследява как между 2018 и 2019 г. Българската агенция по безопасност на храните изразходва близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове и сключва договори за още 30 млн. за 2020 г. В нарушение на Закона за обществените поръчки, агенцията плаща само на две фирми за обработване на рекордни количества трупна маса с мобилни инсинератори, чийто капацитет се оказва в пъти по-нисък от декларирания. Идеята за това разследване е отхвърлена от Нова телевизия, а малко по-късно Генка Шикерова е уволнена от медиата.

“Разследването на Генка Шикерова предизвика широка обществена реакция през изминалата 2019 година. То не можа да види бял свят в Нова телевизия, но с подкрепата на Антикорупционния фонд бе заснето и показа как работят обществените поръчки”, каза при обявяването на наградата Люба Ризова, председател на журито на конкурса.

Награда на името на Радостина Константинова получи и съоснователят и разследващ журналист от екипа на АКФ Николай Стайков за „Делото КТБ: Липсващите имена“, видео поредица, създадена в екип с Михаил Михайлов (видео и монтаж) и Веселин Калановски (глас).

Серията от няколко кратки филма представя резултатите от анализа на Стайков на 200 000 страници документи, събрани от прокуратурата при разследването на фалита на Корпоративна Търговска Банка. Сред документите се появяват имената на политици, публични фигури, собственици на медии и държавни служители, които никога не са разпитвани от държавното обвинение. Разследването повдига редица сериозни въпроси за работата на прокуратурата, за купуването на медийно влияние, за банковата система, за връзките между политици, висши чиновници и представители на крупния бизнес.

„Наградите са признание за изключителното майсторство и смелост на двамата автори, с които работим“, каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. „Те са признание и за безкомпромисната работа на целия екип на Антикорупционния фонд за разкриване и осветяване на корупцията в България, и ни дават мотивация да продължим“.

Можете да видите двете разследвания в YouTube канала на АКФ:

„Война за трупове“

„Делото КТБ: Липсващите имена“


Сподели:

Харесайте ни!


This will close in 140 seconds