Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Районният прокурор на София Невена Зартова и четиримата ѝ заместници подадоха оставки. Заместниците ѝ обаче излязоха с декларация, в която се разграничиха от нея.

Оставките идват след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса. Дейността на Божанов беше осветена в разследването на АКФ „Списък за бърз контрол“ от 2021 г.
В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.
Наред с това четиримата излизат и с декларация до колегията, в която казват:„С настоящата декларация категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител на СРП Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата“.
Зартова заявява, че за времето, през което е районен прокурор, не е било допускано нерегламентирано влияние върху прокурорите или пък решаване на дела по определен начин. Казва и че е не е имало неправомерно бавене на дела и преписки.
Тя казва, че не отговарят на истината публичните твърдения, че ръководството на СРП е изземвало преписки, свързани с Божанов, от добросъвестни прокурори и ги е възлагало на специализирания отдел в прокуратурата. „Нито една от тези преписки не е била преразпределяна на специализирания отдел“, добавя Зартова.
Зартова пояснява, че всички преписки, свързани Божанов, са били образувани и приключени преди началото на нейния мандат като шеф на СРП. Три са били прекратени, а по нейно време е имало само две преписки.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия