Прокуратурата е прекратила досъдебното производство по твърденията за подкуп от проф. Пламен Моллов. Чакаме отговора на Европейската прокуратура

През юни месец тази година в българското медийно пространство се разпространи аудиозапис с транскрипция, за който се твърдеше, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов.

Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, срещу което му се носи „една документация“ в плик, който той отказва да вземе. По-късно Даскалов съобщава, че папка, в която е имало купюри от пари, му е дадена от проф. Пламен Моллов – ректор на университета по хранителни технологии в Пловдив, бивш депутат и шеф на БАБХ.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Вчера проф. Моллов обяви, че започналото по случая досъдебно производство е прекратено. Тази информация е потвърдена пред медиите от говорителя и зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова. Според Петрова СГП не е намерила достатъчно доказателства за извършено престъпление. На аудиозаписа в хода на разследването била извършена техническа експертиза, но подробности за резултата от нея не са оповестени.

Мотивите на СГП за констатацията за липса на достатъчно доказателства за престъпление не са известни, но предвид бързото приключване на разследването може да се направи предположението, че то вероятно е било фокусирано единствено върху конкретната случка с твърдяното предлагане на подкуп.

Дали обаче българската прокуратура се е занимала по-мащабно с всички известни съмнителни обстоятелства, свързани с установяване и поддържане на порядъка за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“?

Този въпрос засега остава без отговор.

Припомняме, че през юни месец от АКФ сезирахме Службата на европейските делегирани прокурори в България с искане да се провери цялостно начина, по който е осъществяван фитосанитарният контрол на външната граница на Европейския съюз.

Считаме, че е възможно установените практики там да са довели не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да са използвани за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през Република България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени.

Вижте повече за сигнала на АКФ до Европейската прокуратура

 


Сподели: