Право на отговор на г-жа Радостина Драганова по повод излъчено интервю с Явор Златанов

позиция

Позиция на АКФ по правото на отговор  на г-жа Радостина  Драганова

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Предвид публично оповестеното писмо на г-жа Радостина Драганова до „Антикорупционен фонд“ относно първа част от интервюто „Явор Златанов, липсващият глас от „Осемте джуджета“, излъчено на 04.10.2021 г., и по-конкретно искането да бъде премахната частта от видеоматериала, в която бившият ѝ съпруг Явор Златанов споменава дъщеря им, заявяваме следното:

 

Предоставили сме възможността на г-н Явор Златанов, както и на всяка друга засегната страна, да изложи своята гледна точка за изнесеното във видеофилмите „Осемте джуджета“. Възползвайки се от тази възможност, г-н Златанов избра да застане пред камера и да сподели множество обстоятелства, касаещи основно работата на правоохранителните и правораздавателни органи в Република България. Не сме цензурирали разказа му в никоя част, защото считаме, че упражнявайки правото си на мнение, той излага твърдения от висок обществен интерес относно начина, по който функционират важни институции в държавата, както и потенциалните зависимости и конфликти на интереси на лица на висши държавни длъжности. Респективно, гражданите имат право на достъп до информация за същите обстоятелства. Именно като част от този разказ, г-н Златанов споменава за кратко и дъщеря си, но това се случва точно в горецитирания контекст, а и дори без публично излагане на детето чрез пълно име, фотоснимки или други данни. Същевременно, цензуриране на това откъслечно споменаване би било невъзможно без цялостно да бъдат компрометирани твърденията от обществено значение, които се споделят в тази част от интервюто.

 

При вземане на решението си да не цензурираме разказа на г-н Златанов, сме съобразили също така, че и двамата родители вече са избрали публичното представяне на всякакви лични данни за дъщеря си (в това число медийно публикуване на фотоснимки и видео на детето) от най-ранната ѝ детска възраст, далеч преди въпросното интервю, включително и през призмата на усложнените си лични отношения. Не може да бъде подминат и фактът, че със самото публично оповестено писмо на г-жа Драганова до АКФ, публикувано с нейно съгласие, се изнасят много повече лични данни за детето. Следователно, въпросът, отнесен до нас, на още по-голямо основание може да бъде отнесен до медиите, тиражирали въпросното писмо без редакторска намеса и без контекст за защита на обществен интерес.

 

Фокусът на общественото внимание по казуса „Осемте джуджета“ до момента е насочен именно към съществената му част – действията на лицата, облечени във власт. Оставаме с впечатлението обаче, че семейните отношения  се използват с цел изместване на публичния интерес  в друга посока. Надяваме се това да не се случи и повдигнатите от „Осемте джуджета“ сериозни въпроси най-накрая да намерят своя адекватен институционален отговор.

 

Публикуваме писмото на г-жа Драганова до АКФ с редакторска намеса – заличаване пълното име на детето и възрастта му.

 


Сподели:

Прессъобщения

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да изслуша Андрей Янкулов за "Осемте джуджета"

Министърът на правосъдието е включил темата за „Осемте джуджета“ в дневния ред на заседанието на ВСС този четвъртък

Любена Павлова: Борислав Сарафов и Петьо Петров са били съдружници – единият в системата, другият - извън нея.

АКФ: Прокурорската колегия на ВСС няма правомощията да назначава временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Сигнал срещу Борислав Сарафов по новия механизъм за разследване във връзка с „Осемте джуджета“

Предложение за публично изслушване на магистрати по казуса "Осемте джуджета"

Андрей Янкулов: Пъзелът "Осемте джуджета" се реди от всички данни в съвкупност

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. ВТОРА ЧАСТ

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“

МВР проверява кои полицаи са охранявали Пепи Еврото

Връзката на Младен Маринов с "Осемте джуджета" се потвърди. Докъде стигна проверката на ГДБОП