Познанство от 1997 година, ресторанти и семейни разговори: Какво казва в свои показания градският прокурор Илиана Кирилова за отношенията си с Петьо Петров – Еврото

“Аз лично се учудих, ако това е истина, дали Петров е двигателят на това или Любена”.

Това е цитат от показания от 2023 година на градския прокурор Илиана Кирилова, която споделя за реакцията си след излизането на първите епизоди на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) “Осемте джуджета” през юни 2020 година.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Към този момент Кирилова е отскоро избрана за ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП), където започва дълга и безрезултатна проверка по казуса с основно действащо лице нейният бивш колега, началник и дългогодишен доверен и близък – Петьо Петров, познат като „Еврото“. Проверката приключва с отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на данни за престъпление.

Миналата седмица прокурор Кирилова отказа да се яви пред извънредната парламентарна комисия, създадена по казуса с Мартин Божанов – Нотариуса[1]. От публични изявления на депутати-членове на комисията след това стана ясно, че те биха ѝ задавали и въпроси за отношенията ѝ с Петьо Петров. Във връзка с това АКФ публикува показанията ѝ по ръководено от СГП разследване от миналата година, които хвърлят известна светлина върху тези отношения.

Разпитът на Кирилова е проведен през юли 2023 г. от пряко подчинения ѝ прокурор Йордан Петров и следовател от Следствения отдел на СГП. Той се случва в рамките на досъдебното производство, иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП) като съдържащо евентуални данни за престъпления, извършени от магистрати, в това число и самата Кирилова, за които свидетели твърдят свързаност с Петьо Петров.

Първата част на показанията е посветена на събитията, разиграли се в прокуратурата около мнимото подаване на оставка от бившия вече главен прокурор Иван Гешев, след което рязко се преминава към темата за отношенията между Кирилова и Петров.

По нейните думи тези отношения са започнали през 1997 г. и са продължили до съвсем скоро – включително и след напускането на Петров като началник на Столичното следствие през април 2015 г. Кирилова говори за близки семейни и колегиални отношения между двамата, нейни посещения на ресторанта “Осемте джуджета” през 2020 г. и изпращане от Петров на семейни снимки през 2023 г.

Важен детайл, споделен от Кирилова, е как през последните си дни в съдебната система Петров ѝ представил приятелката си Любена, която довел в сградата на следствието.

Дни по-късно Любена Павлова вече става медийно популярен образ като ръководител на организацията „План Б“, координираща контрапротести от младежи със спортни фигури срещу гражданските протести с искания за съдебна реформа и оставка на тогавашния главен прокурор Цацаров.

Кирилова описва и запознанството си в ресторанта „Осемте джуджета“ с шефа на охраната на заведението „Митко“ от „Делта гард“ (Димитър Спасов – Каратиста), който проявил „нездрав интерес“ коя е тя.

„Дали този фрагмент не цели да обясни показания на самия Спасов за това, че е виждал Кирилова в ресторанта? Вероятно не, защото тя не би трябвало да е била запознавана със съдържанието на такива пряко касаещи я показания. Неясно остава и дали дългогодишният магистрат Кирилова все пак не се е запитала в някакъв момент от посещенията си в „Осемте джуджета“ защо пък точно това малко и незабележимо софийско ресторантче е имало нужда от такава специална охрана“, коментира Николай Стайков от АКФ.

Кирилова заявява и че от „прокурори от СРП“, които често обядвали в „Осемте джуджета“ поради близостта му със сградата на СРП, била чувала, че Иван Гешев бил чест посетител в заведението. Кои са тези прокурори обаче от разпита така и не става ясно.

Разпитът съдържа умозаключението на Кирилова, че „по някакъв начин [Петьо Петров] е провокирал Гешев за главен прокурор, не зная по какъв“. Сигурно според нея е обаче, че Петров няма нищо общо с нейното собствено кариерно израстване като градски прокурор.

В показанията присъства също и интересен детайл около делото за Корпоративна Търговска Банка (КТБ), което Кирилова изтъква като свое професионално постижение при избора си за градски прокурор. Тогава Кирилова е следовател, назначена от Петьо Петров като ръководител на Сектор 01, който работи по делото КТБ.

Според показанията разпитите са се провеждали в кабинета на Петьо Петров, тъй като там се е съхранявала и документацията, защото “кабинетът позволяваше да се съхраняват там”.

Разследването по Казуса КТБ, приключило с обвинения към 18 души, започва не по публично оповестения сигнал от множество граждани и съобщение на прокуратурата от 26 февруари 2014 г., а месец по-късно по друг сигнал от страница и половина от единичен подател. Впоследствие медийни публикации установяват, че лице с такива имена и на такъв адрес не съществува[2]. В този сигнал липсват имената на Делян Пеевски и други замесени политици. Именно той обаче се обработва светкавично и в рамките на три часа по него вече е образувано досъдебно производство, което е разпределено на следовател за разследване.

В продължение на два месеца следовател по делото, след случаен избор, е лично Петьо Петров. Той се отвежда през юни 2014 г. с основание за „наличие на банкови карти от КТБ“.

Сега, от показанията на Кирилова става ясно, че в неговия кабинет буквално се е случвало разследването по делото.

АКФ публикува целия разпит на градския прокурор Илиана Кирилова със заличени лични данни.

protokol_razpit_Iliana_Kirilova

 

[1] Новини (prb.bg)

[2] Плодовете на отровеното дърво (capital.bg)


Сподели:

Прессъобщения

СГП-Лийкс #7: “Времето на истината идва”. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

СГП Лийкс 5: Документи, записи и компютри са иззети от “Евролаб 2011” и още имоти на Размиг Чакърян. Как ДАНС се включва в издирването на Петьо Еврото в помощ на СРП

СГП-Лийкс #4: “Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”: Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП

СГП-Лийкс #3: „В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

СГП-Лийкс #2: Лаптопи, телефон, документи, дискове, касети. Какви са иззетите доказателства от имотите на Петьо Петров-Еврото и къде се намират сега

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Андрей Янкулов: Кръгът "Осемте джуджета" в момента просперира в прокуратурата.

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

Медиите за нас

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“