Подкрепа за независима журналистика: практически примери от Германия и България

Проектът цели да адресира разнообразните предизвикателства пред независимите журналисти в България и да предложи възможни практически мерки в тяхна подкрепа.

В партньорство с KAS Media Programme South East Europe в този проект Антикорупционният фонд организира обучителен семинар за журналисти, който ще разглежда проблеми пред независимата журналистика в България като концентрация на медийната собственост, зависимост от финансирането, разпределяно от държавата, политическа намеса в редакционната политика на медиите, липата на подкрепяща среда за независима журналистика.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Семинарът ще събере на едно място журналисти, които в работата си покриват дейността на националните, регионалните и общинските институции, съдебната система, или работещи по разследвания на национално и местно ниво. Фокус на проекта са особено журналисти, работещи в регионални медии, които често изпитват най-силен натиск и са изправени пред най-много предизвикателства в работата си.

В рамките на семинара немски и български журналисти / експерти ще предложат за дискусия практически действия, насочени към подкрепа на журналистическата независимост чрез мерки като:

– Засилване на солидарността и сътрудничеството между независимите журналисти в България.
– Правна подкрепа за независими журналисти: налични инструменти и правна рамка. Алтернативни финансови модели за независима журналистика.
– Германският модел на журналистическа независимост: практически примери за работещ модел
– Журналистическа независимост: каква роля за Европа?


Сподели: