Писмо до АКФ от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)

АКФ получи писмо, в което Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за пореден път ни уведомява, че все още не е започнала финансова инспекция по сигнала ни за „Златната локва“, който изпратихме преди точно две години – на 24 октомври 2019.

Става дума за казуса, в който Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) неправомерно възлага извършването на профилактична дезинфекция и събирането на държавни такси на границата с Турция на частното дружество „Пи. Еф. Си.“ ЕООД, от което то печели повече от 33 млн. лева.
През май месец тази година писахме и до министъра на финансите с молба за приоритизиране на проверки, извършвани от АДФИ по казуси от висок обществен интерес, включително и по отношение на сигнала ни за „Златната локва“.

Въпреки това, видно от полученото писмо казусът все още не е станал приоритетен за АДФИ. Включително и след като през юни 2021 г. след разпореждане на служебния министър на финансите НАП извърши проверка на „Пи. Еф. Си.“ ЕООД, която установи редица нарушения, сред които неодобрени фискални устройства, които не предават информация към НАП, несъответствия на касови наличности и други, за които са съставени общо 10 акта за нарушения и са наложени предварителни обезпечения в размер на целия ежедневен оборот, считано от датата на ревизията до момента. НАП установи касова наличност в размер на 32 млн. лв. и липса на банкови сметки.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Случаят беше разгледан и от Временната комисия за установяване на злоупотреби и нарушения в 46-то Народно събрание през август 2021, с участието и на министъра на финансите и на заместник-директора на НАП, когато стана ясно, че НАП все още няма достъп до декларираните 32 милиона лева касова наличност.


Сподели: