Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Временна комисия ще проверява фактите около евентуалната незаконна дейност и влиянието в съдебната система на групата около Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит миналата седмица. Това реши Народното събрание в сряда с гласовете на всички парламентарни групи.

Новината идва ден след като „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предложиха създаването на такава комисия и внесоха проекти в Народното събрание.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Идеята първоначално дойде от Антикорупционния фонд (АКФ), който е разследвал схема за търговия с влияние, свързана с Нотариуса.

Впоследствие и ГЕРБ се присъедини към предложенията.

Новата временна комисия ще проучва фактите около „евентуалното наличие на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система“.

Другата ѝ задача ще бъде да установи дали е имало бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него, прокуратурата и други компетентни органи по отношение на Божанов и евентуалните му „нерегламентирани обвързаности“ с представители на съдебната власт.

Ще трябва да се разбере кои са били членовете на магистратския клуб на Божанов и дали те са били покровителствани от политици през годините. Комисията ще има за цел да даде трибуна и на магистрати, които са били притискани или заплашвани от Божанов.

По тези въпроси комисията ще заседава в продължение на 3 месеца. Неин председател ще бъде Никола Минчев от ПП-ДБ. Членове ще са петима депутати от ГЕРБ, четирима от ПП-ДБ, по трима от ДПС и „Възраждане“ и по един от БСП и „Има такъв народ“ (ИТН).

Вижте повече


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия