Парламентарни избори ноември 2021: какво се случи в рисковите секции?

Можете да изтеглите анализа от тук.

Основни изводи от анализа

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

  • Тенденцията рисковите секции да регистрират по-отчетлив спад на избирателната активност от останалите секции, отчетена на парламентарните избори през юли 2021г., се запазва. На места тази тенденция е по-осезаема, но има региони и общини, които показват отклонения от общата картина.
  • Най-голям спад на избирателната активност в рисковите секции се наблюдава в МИР Стара Загора, МИР Варна, МИР Бургас и МИР Сливен.
  • В 13-ти МИР Пазарджик активността в рисковите секции се увеличава.
  • Във общините Велинград, Левски и Вълчедръм активността в рисковите секции се увеличава.
  • В общините Бургас и Русе в секциите в риск спадът на активността е значително по-отчетлив от средния спад на активността в общината.
  • В други общини, където делът на потенциалния купен и контролиран вот е значителен, като Котел, Тервел, Хитрино, Кирково и Сунгуларе, избирателната активност в рисковите секции спада с процент, сходен до средния спад в общината.
  • Процентът на общините, в които делът на потенциално купения или контролиран вот от общия вот в общината е под 1%, се е увеличил значително.
  • Движението за права и свободи запазва лидерското място по дял на гласове, получени в рискови секции със сравнително малка загуба в рисковите секции, спрямо юли. На второ място по този показател остава ПП ГЕРБ, но при тях са отчетени съществени загуби в рисковите секции. На следващи позиции по показателя дял от вота в риск са от БСП, ПП „Продължаваме промяната“ и Демократична България.
  • Най-сериозен дял от гласовете за партиите са в риск при ДПС, Национално обединение на десницата, БСП са на челните места по отношение на дял от гласовете за партията, подадени в рискови секции. С по-нисък процент по този показател са ГЕРБ, ИТН и ПП „Продължаваме промяната“.
  • В 15 населени места делът на гласовете, подадени в мобилни избирателни кутии, е над 25%, което дава индикация за потенциално нов механизъм за контрол на вота. Въпреки това ефектът от подобни схеми върху резултатите от парламентарните избори е незначителен.rezultati_izbori_november_BG_web_1412 (1)


Сподели:

Прессъобщения

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Анализ на АКФ: ДПС и ГЕРБ получават най-голям процент от всички гласове в риск

Правилата на Буковлък

„Нашата партия - номер едно“: Свидетелски разказ за гласуване вместо избиратели и заплахи в изборния ден в с. Брезница

„Колко гласа имаме за Стефчо?“, нов свидетел от община Симитли

„Колко гласа имаме за Стефчо?“: Още един разказ от първа ръка за фрапиращи нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

„Колко гласа имаме за Стефчо?“ Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Стефан Апостолов е шампион по преференции и на тези избори

Как гласуваха секциите в столичния квартал Христо Ботев