Oтговор на АКФ по позиция на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров относно излъченото интервю с Явор Златанов


SCAN_20211005_171228241

Позицията на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров:

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

ACF_response

Публикуваме позицията на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, последвано от коментар на АКФ, относно излъчено интервю с Явор Златанов

 

ДО

Г-Н БОЙКО СТАНКУШЕВ

ДИРЕКТОР НА

ФОНДАЦИЯ

„АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД“

ГОСПОДИН СТАНКУШЕВ,

 

На 04.10.2021 г. на интернет страницата на „Антикорупционен фонд“е публикувано интервю на Николай Стайков и Андрей Янкулов с Явор Златанов, под заглавие „Една година по-късно: Явор Златанов, липсващият глас от „Осемте джуджета“ проговаря в интервю за Антикорупционния фонд“. В него има твърдения, свързани с мои действия като главен прокурор. Както и по повод предни публикации на Фонда, друга гледна точка – в случая моята, по никакъв начин не е търсена и представена. Поради това Ви предлагам да публикувате на интернет страницата на фондацията следната моя позиция:

„Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа.

 

Това не е първият опит името ми да бъде свързано с разследването на Антикорупционния фонд, известно като „Осемте джуджета“. На 20.08.2020 г. бе публикувана неговата четвърта част със заглавие „И подписът на един главен прокурор“. Последва моя позиция, в която заявих, че стриктно съм спазвал разпоредбите на закона и че фактите не следва да се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне – с клевета. Скоро се появи друго ваше „Разследване“, на нова тема и с нови неистини, които също публично опровергах. С оглед заявеното в интервюто от 04.10.2021 г„ че поради интимна връзка с бившата съпруга на Явор Златанов съм предизвикал задържането му, както и други действия спрямо него в хода на досъдебно производство, ще сезирам компетентната прокуратура да извърши проверка на всички мои действия, свързани с това производство. Ще направя това, тъй като внушението в публикацията на „Антикорупционния фонд“ е, че съм извършил престъпление против правосъдието. Едновременно с това, ще предприема необходимите действия пред съдебните органи с оглед публично разпространените клевети.

 

Срамно е, че финансирането, предоставено на „Антикорупционния фонд“ от основния ви спонсор – фондация „Америка за България“, се използва и за тиражиране на откровени лъжи. Срамно е, че начинът, по който това се прави от вас, няма нищо общо с прокламираните стандарти за етика и прозрачност.

 

През юни 2021 г., в писмо до Вас, г-н Станкушев, заявих, че целенасоченото повтаряне на лъжи и поднасянето им в публичното пространство в различна форма няма да ги превърне в истина, независимо от прилаганите сценарии и зададените цели на изпълнителите им. Имам всички основания и сега да потвърдя тези свои думи.“

СОТИР ЦАЦАРОВ

 

Позиция на Антикорупционния фонд:

 

Уважаеми г-н Председател на антикорупционната комисия,

 

Публикувахме първа част на интервюто с Явор Златанов и ще публикуваме съвсем скоро и продължението му, тъй като смятаме, че казусът “Осемте джуджета” беше откровено заметен под килима от Прокуратурата на Република България и всички останали институции, длъжни да реагират по изнесените данни. В същото време, в този казус са замесени достатъчно на брой висши магистрати, за да го смятаме за важен за разкриване на потенциални зависимости и даване на отговор на въпроса как и в чия полза работи българската прокуратура в определени случаи.

 

Що се отнася до позицията Ви от днес, отново без коментар от Ваша страна остават въпросите за отношенията Ви с главните действащи лица в „Осемте джуджета“ – бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и неговата съпруга Любена Петрова. Например, въпреки заключението на българския съд, че Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Вие я оглавявахте. Също така Петров успя да напусне съдебната система по собствено желание и без никаква санкция от Висшия съдебен съвет, докато Вие бяхте неформален лидер на мнозинството в него. Любена Петрова пък организираше демонстрации в подкрепа на прокуратурата и същото това мнозинство. Това са важни въпроси, чиито отговор обществото очаква.

 

Второ, смятаме че всеки български гражданин има правото да отнесе в съда действие, което смята че уврежда правата му или репутацията му. В днес публикуваната позиция, в качеството Ви на председател на КПКОНПИ, обаче, виждаме опит за натиск върху нашата организация и класически случай на SLAPP (strategic litigation against public participation т.е. дела с цел възпрепятстване на публичното участие). Считаме, че публикуваната позиция представлява публична заплаха с дело за клевета, без да отчита обстоятелството, че нашата организация просто е дала възможност да се чуе гласа на брутално засегнатия, дори физически от действията на институциите Явор Златанов. Считаме, че заеманата от Вас висша публична длъжност, със сериозни правомощия не предполага отправянето на неясно формулирани заплахи по повод на предоставено право на отговор по предходна публикация, защото възприемането и институционализирането на подобен подход би дискредитирало Антикорупционната комисия и би допринесло за превръщането й в институция-бухалка.

 

Не на последно място, в позицията Ви прозира ясно и опит да се повлияе върху нашата дейност чрез рефериране към донорските ни организации и внушения, че получените от тях грантове се разходват в нарушение на етични правила. Уверяваме Ви, че и в досегашната си дейност и занапред Фондация Антикорупционен фонд спазва и ще спазва най-високи стандарти за етичност и професионализъм, доказателство, за което е и високото доверие, с което се полза дейността на Фондацията в обществото.

 

В заключение, считаме, че, както изнесените през 2020 г. факти по случая „Осемте джуджета“, подкрепени и с писмени доказателства и със свидетелски показания на несвързани помежду си свидетели, така и публикуваните като част от интервю с Явор Златанов обстоятелства, свидетелстват за системни проблеми в правоохранителните институции и съдържат сериозни данни за извършени престъпления и нарушения. Поради това, отправяме за пореден път призив към компетентните институции – Българската прокуратура, МВР, Инспектората към ВСС да предприемат действия за проверка и разследване на изнесените данни. Считаме, че адекватната институционална реакция на случаи от ранга на „Осемте джуджета“ ще допринесе в значителна степен за това България да не заема позорното място на най-корумпираната държава в Европейския съюз, според няколко международни изследвания на корупцията – Corruption Perceptions Index и Global Corruption Barometer (Transparency International), Freedom Barometer (Friedrich Nauman Stiftung) и Rule of Law Index (World Justice Project).

 Право на отговор  на г-жа Радостина Драганова по повод излъчено интервю с Явор Златанов

 

 

позиция

Позиция на АКФ по правото на отговор  на г-жа Радостина  Драганова

Предвид публично оповестеното писмо на г-жа Радостина Драганова до „Антикорупционен фонд“ относно първа част от интервюто „Явор Златанов, липсващият глас от „Осемте джуджета“, излъчено на 04.10.2021 г., и по-конкретно искането да бъде премахната частта от видеоматериала, в която бившият ѝ съпруг Явор Златанов споменава дъщеря им, заявяваме следното:

 

Предоставили сме възможността на г-н Явор Златанов, както и на всяка друга засегната страна, да изложи своята гледна точка за изнесеното във видеофилмите „Осемте джуджета“. Възползвайки се от тази възможност, г-н Златанов избра да застане пред камера и да сподели множество обстоятелства, касаещи основно работата на правоохранителните и правораздавателни органи в Република България. Не сме цензурирали разказа му в никоя част, защото считаме, че упражнявайки правото си на мнение, той излага твърдения от висок обществен интерес относно начина, по който функционират важни институции в държавата, както и потенциалните зависимости и конфликти на интереси на лица на висши държавни длъжности. Респективно, гражданите имат право на достъп до информация за същите обстоятелства. Именно като част от този разказ, г-н Златанов споменава за кратко и дъщеря си, но това се случва точно в горецитирания контекст, а и дори без публично излагане на детето чрез пълно име, фотоснимки или други данни. Същевременно, цензуриране на това откъслечно споменаване би било невъзможно без цялостно да бъдат компрометирани твърденията от обществено значение, които се споделят в тази част от интервюто.

 

При вземане на решението си да не цензурираме разказа на г-н Златанов, сме съобразили също така, че и двамата родители вече са избрали публичното представяне на всякакви лични данни за дъщеря си (в това число медийно публикуване на фотоснимки и видео на детето) от най-ранната ѝ детска възраст, далеч преди въпросното интервю, включително и през призмата на усложнените си лични отношения. Не може да бъде подминат и фактът, че със самото публично оповестено писмо на г-жа Драганова до АКФ, публикувано с нейно съгласие, се изнасят много повече лични данни за детето. Следователно, въпросът, отнесен до нас, на още по-голямо основание може да бъде отнесен до медиите, тиражирали въпросното писмо без редакторска намеса и без контекст за защита на обществен интерес.

 

Фокусът на общественото внимание по казуса „Осемте джуджета“ до момента е насочен именно към съществената му част – действията на лицата, облечени във власт. Оставаме с впечатлението обаче, че семейните отношения  се използват с цел изместване на публичния интерес  в друга посока. Надяваме се това да не се случи и повдигнатите от „Осемте джуджета“ сериозни въпроси най-накрая да намерят своя адекватен институционален отговор.

 

Публикуваме писмото на г-жа Драганова до АКФ с редакторска намеса – заличаване пълното име на детето и възрастта му.

 

 

 


Сподели:

Прессъобщения

СГП-Лийкс #7: “Времето на истината идва”. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

СГП Лийкс 5: Документи, записи и компютри са иззети от “Евролаб 2011” и още имоти на Размиг Чакърян. Как ДАНС се включва в издирването на Петьо Еврото в помощ на СРП

СГП-Лийкс #4: “Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”: Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП

СГП-Лийкс #3: „В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

СГП-Лийкс #2: Лаптопи, телефон, документи, дискове, касети. Какви са иззетите доказателства от имотите на Петьо Петров-Еврото и къде се намират сега

Познанство от 1997 година, ресторанти и семейни разговори: Какво казва в свои показания градският прокурор Илиана Кирилова за отношенията си с Петьо Петров – Еврото

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Андрей Янкулов: Кръгът "Осемте джуджета" в момента просперира в прокуратурата.

Медиите за нас

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“