Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ

Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков – руски политик и герой в няколко корупционни скандала, разкрива непознати моменти от кухнята на проекта “Турски поток”, представян в България като разширение на националната газопреносна мрежа. Вчера показахме мемо от необявена среща в Истанбул между “руската, българската и арабската страна” след подаването на офертите за изграждане на газопреносната мрежа, в което се говори за непозволено от закона договаряне между участниците под руски надзор. Вторият документ е писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това си качество. От имейла става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договорящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. Кои са тези “договарящи се страни” не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз”. Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020г.
Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и “Газпромекспорт”, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците,“Консорциум – Газово развитие и разширение в България”. Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, включително и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник – руската ТМК.
Скандалното обаче е в предисторията, която този мейл разкрива. “Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между Аркад и ТМК”, тоест между първия и втория класиран участник след подаване на документите за участие в процедурата. Преговорите според мейла са били “по наша инициатива”, като остава отворен въпроса кои сме “ние” – банката или тя действа от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна освен като банкер и като бизнес и семеен партньор с тогавашния премиер Бойко Борисов).
Още едно изречение буди недоумение и това е предупреждението, че “има определени планове правителството да защити националните интереси” (как грубото нарушаване на Закона за обществените поръчки като се инициира тайно договаряне между участниците, се вписва в националните интереси не става ясно, но това е изрично забранено от закона).
Както и във вчерашния публикуван документ, отново повдигаме въпроса кой е истинския възложител на този проект и дали цялата процедура по изграждането не е само параван за поети на по-високо ниво геополитически ангажименти. Последното изречение в мейла, с предложение за търсене на алтернативни варианти за доставка до сръбско-българската граница в срок, дава още една насока за отговор на въпроса.
Освен като заместник-председател на руската Дума и съветник на президента Путин, Александър Бабаков е известен като участник в няколко корупционни скандала, между които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветен от “Ню Йорк Таймс” опит за подкупване на български заместник министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: