“Осемте джуджета”, част 4: И един подпис на главния прокурор

Проследяването на историята на конфликта около асансьорните заводи “Изамет” след една среща в ресторант “Осемте джуджета” преди година продължава с четвърта, последна част на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ). Внимателният преглед на съдебната документация носи още една изненада – документ относно преписките по казуса “Изамет” с подписа на главния прокурор към този момент Сотир Цацаров.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Според съдебен протокол от заседание на специализирания наказателен съд (СпНС) още на следващия ден след срещата на бизнесмена Илия Златанов с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото на 27 юни 2019 година, главният прокурор възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Илия Златанов. Защо е важен този документ?

 

По въпросните три преписки две години назад не е имало никакво движение по същество, а през това време Златанов е изгонен от заводите си с частен съдебен изпълнител от сина си, с когото е в дългогодишен спор. Така се стига до срещата “за помощ” с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото. Помощта идва, по думите на Златанов, като с “летящо килимче” – две седмици след срещата неговите противници в юридическия спор са обвинени в рекет и изнудване и задържани. Дни преди арестите обаче, Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петьо Петров – Любена Петрова.

 

Тъй като подобно намесване на главен прокурор в текущи преписки е изключително рядко, а в подобен скандален случай и изключително подозрително, изпратихме на пресслужбата на прокуратурата следните въпроси:

 

“Според протокол на заседание на СпНС от 19/20 юли 2019г., трети състав, по НЧД 2545 по описа на СпНС за 2019 година, на 28 юни 2019 година главният прокурор възлага на НСлС разследване на материали, обединени по три преписки на СГС, касаещи престъпление по чл. 255 от НК. В тази връзка възникват следните въпроси: 

– Какво е основанието за това възлагане?

– Запознал ли се е главният прокурор с тази преписка лично? Ако не, по чия препоръка става това?

  • Възможно ли да получим копие от документа за възлагането?

 

“Не получихме отговор от прокуратурата и това засилва всички подозрения за това дали и как тя се задейства по поръчка в подобни казуси и как това се случва точно когато са замесени бивши магистрати със скандална слава”, казва Николай Стайков, автор на разследването. Важно е да се напомни и че при напускането на системата през 2015 година срещу Петров имаше предложение за дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет, което беше отхвърлено. В същото време бъдещата съпруга на Петров, Любена, организираше улични  “контрапротести” в подкрепа на същия главен прокурор Сотир Цацаров.

 

В четвърта и последна част има и много важни и непознати досега детайли около конфликта в асансьорните заводи в София и Дупница и дейността на охранителната фирма “Делта гард”. В момента всички активи и сметки на фирмите са запорирани от Любена Петрова по неизплатения запис на заповед, а във видеото може да се видят и банкови документи как еднолична фирма на Любена Петрова изплаща заплати на работниците в завода на “Изамет” в Дупница, където охранява фирма “Делта гард”. Както и в предишните три части коментари от прокуратурата липсват напълно.

 

“В този момент на критично ниско доверие към работата на българската прокуратура, задълбоченото и обективно разследване на казуса с “Осемте джуджета” е ключово. То е и тест за професионализма, независимостта и интегритета на цялата система” казва Бойко Станкушев, директор на АКФ. Организацията ще продължава да оказва пълно съдействие на институциите, а на прокуратурата ще бъде предоставен и пълен правен анализ на изнесените в поредицата данни, твърдения и документи.

 

По изнесеното в “Осемте джуджета” има предварителна проверка на Софийска градска прокуратура, която още не е приключила. Над 10 свидетели в тази история предпочетоха да не застават пред камерата, а двама се намират на място, което не желаят да разкриват.


Сподели:

Прессъобщения

„Колко гласа имаме за Стефчо?“ Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Стефан Аврамов е шампион по преференции и на тези избори

Как гласуваха секциите в столичния квартал Христо Ботев

АКФ се солидаризира с Асоциацията на европейските журналисти – България и остро осъжда действията на властите срещу журналистката Мария Цънцарова.

АКФ за решението на КПКОНПИ за Слави Трифонов: Институциите отново насърчават политиците да нарушават закона

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство по твърденията за подкуп от проф. Пламен Моллов. Чакаме отговора на Европейската прокуратура

АКФ: Съмнения за сериозни нередности в съдебните актове в полза на „Евролаб 2011“ ЕООД за Капитан Андреево

Становище относно извършването на товаро-разтоварна дейност на граничните контролно-пропускателни пунктове на границата с Турция

АКФ представи Годишния си мониторингов докад в Народното събрание

АКФ: Списъкът на политици и магистрати с недекларирано имущество в чужбина ще остане тайна

Медиите за нас

Der Standard: Още през 2019 АКФ изпраща сигнали до АДФИ и прокуратурата за Капитан Андреево

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Глас срещу дърва за огрев, или за купения вот на предстоящите избори

Защо фалират банки в България? Решението от Страсбург и ненаучените уроци

Николай Стайков: Прокуратурата спаси много политици от неудобния въпрос за връзките им с Цветан Василев

Златната локва. Дълбоко в зеещата дупка на границата

Лора Георгиева: Притеснително е как съдът тълкува в противоречие на Регламента на ЕС и в полза на една частна фирма

"Толкова ясно, че няма накъде". Какво трябваше да декларира Слави Трифонов

Лора Георгиева от Антикорупционния фонд: Съдебните актове в полза на “Евролаб“ – има повод за съмнения