Събития

Гражданска среща в Смолян

В рамките на дискусията фондация Антикорупционен фонд ще представи работата си по проект „Прозрачност и отчетност на местните власти, силни общности“. 

Виж повече

Гражданска среща в Русе

Екипът на АКФ представи разработеният от Антикорупционния фонд Стандарт за отчетност и интегритет на местната власт и Наръчника за прилагането му и ще разкаже как местните власти и активистите могат да се включат от тук нататък.

ВИЖ ОЩЕ

Bellingcat: Kак се прави разследване с отворени данни?

Лекция на Питър ван Хаус, старши изследовател в Bellingcat, и дискусия с Николай Стайков, разследващ журналист в Антикорупционния фонд.

Питър ван Хаус ще разкаже на българската аудитория как Bellingcat реализира „разследванията си с отворени данни“

Повече информация ТУК

АКФ представя EUmoney.bg: платформа за гражданско наблюдение на европейски проекти

На 16-ти септември (четвъртък) от 11 часа във Facebook канала на Антикорупционния фонд ще представим новата интернет платформа EUmoney.bg.
EUmoney.bg e първият публичен механизъм за обратна връзка на гражданите за проектите, изпълнявани с европейски средства в България.
С EUmoney.bg за първи път гражданите ще имат възможност да оставят коментари за забелязани от тях нередности и да отправят анонимни сигнали за злоупотреби и корупция при изпълнението на проектите. Повече информация тук

 

#ЗаедноЗаПочтеност

Приветстваме отдадеността на българското гражданско общество непрекъснато да насърчава върховенството на закона.

Американският постоянен юридически съветник Джесика Ким се срещна с Антикорупционния фонд, за да обсъдят колко е важно отдадеността при разследване, превенцията и предотвратяването на корупцията на всички нива в България да продължи. 

Антикорупционни институции 2020: проблемите се задълбочават

Какви са резултатите от борбата с политическата корупция в България в последните пет години? Колко политици и висши държавни служители в България са осъдени по обвинения за корупция? Колко са оправдани? Колко от повдигнатите обвинения още не са влезли в съдебната зала? Какво се случва с някои забравени разследвания? За колко политици и висши държавни служители е установен конфликт на интереси?
Вижте повече тук.

АКФ организира семинар в подкрепа на независимата журналистика в България

Антикорупционният фонд и Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ съвместно организираха семинар, в които бяха дискутирани практически мерки за подкрепа на независимата журналистика в България.
Вижте повече тук.

Контролираният и купен вот в България. Размер и влияние. Парламентарни избори 04.04.2021г.

С онлайн излъчване на 27.05.2021г. Антикорупционният фонд (АКФ) представи резултатите от изследването си на резултатите от последните парламентарни избори от април 2021 г. Изследването подлага официалните резултати от изборите на статистически анализ, за да отговори на въпросите:

  • Какъв е размерът на контролирания и купен вот?
  • Къде са секциите в риск от контролиран и купен вот?
  • За кои политически сили се е гласувало най-много в секциите с контролиран и купен вот?

Вижте резултатите тук. 

„Нещо скрито, за което трябва да се знае“

Оке Орнстайн и изкуството на разследващата журналистика
Оке Орнстайн е един от най-известните холандски разследващи журналисти. От 2000 до 2016 работи в Панама, където действащите офшорни закони привличат съмнителни фигури от цял свят. Разследванията му за наркобосове, корупционни схеми и международни измамници му носят популярност и награди, но и множество заплахи и престой в Панамски затвор, от който Оке е освободен след глобална кампания за подкрепа. След завръщането му в Холандия почти не минава ден, в който Оке да не се защитава в съда по обвинения за уронване на престижа на обектите на разследванията си.
  • Какви са съставките на доброто журналистическо разследване?
  • Как се открива добрата история?
  • Как да запазиш спокойствие, когато те сплашват?
  • Как да пишеш точно и завладяващо?
„Разследващата журналистика е да намериш нещо скрито, за което трябва да се знае. И да разкажеш за това с внимание към детайла и към абсурда, на това, което често се случва.“
Оке Орнстайн е работил като телевизионен продуцент, сценарист и копирайтър. Разследващата му журналистика се появява в радио, телевизионни и наративни формати в медии като NTR, Radio Netherlands, Het Parool, de Volkskrant, Al Jazeera and Newsmax. Номиниран е и е печелил множество награди, сред които Prix Europa, Prix Iris и Golden Rose.
Събитието се провежда в партньорство с Асоциация на европейските журналисти България и Студентски съвет при Софийски университет.
Това събитие се провежда с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието на събитието е отговорност на Антикорупционния фонд. Всички изявления, направени в рамките на събитието, са отговорност на организаторите и участниците и не отразяват непременно позицията на Правителството на Нидерландия.

Купеният и контролиран вот в България. Представяне на интерактивна карта с рисковите секции и анализ.

Съмненията за купуване на гласове и нередности в изборния процес съпътстват всички избори в България през последните 30 години.
Какви са обаче конкретните размери и влиянието на контролирания и купен вот в страната?
Настоящият проект анализира резултатите от парламентарните и местни избори, проведени в периода 2013 -2020 г. В данните по секции бяха идентифицирани екстремни стойности на променливи като избирателна активност, резултат на победителя, недействителни гласове и др. Приложеният модел позволи идентифицирането на избирателни секции в цялата страна, за които данните предполагат по-висок риск от купен вот. Вижте повече тук.

Онлайн представяне на проект: „Прозрачност и отчетност на местните власти, силни общности“

На 18 декември 2020 от 11 часа във Facebook и YouTube каналите на Антикорупционния фонд беше представен проекта „Прозрачност и отчетност на местните власти, силни общности“. Проектът се финансира от Фонд Активни граждани в рамките на Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство.

Даниела Пенева, проектен мениджър, и Лора Георгиева и Атанас Славов, старши експерти по проекта, разговарят със Стефан Кръстев за най-важното по проекта. Научете повече тук

Oнлайн работна среща с участието на експерти от Антикорупционен фонд (АКФ) и местни координатори

На 30 ноември 2020 г. от 14:00 до 19:00 часа се проведе онлайн работна среща с участието на експерти от Антикорупционен фонд (АКФ) и местни координатори по проекта „Прозрачност и отчетност на местните власти, силни общности“ от 11 населени места.

Проектът се финансира от Фонд Активни граждани в рамките на Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство.

Научете повече тук

Антикорупционният фонд обяви носителите на Наградата „Червена линия“ за 2020

На онлайн церемония в Международния ден за борба с корупцията, 9 декември, Антикорупционният фонд (АКФ) обяви носителите на наградите „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията.

Вижте повече подробности тук.

АКФ се срещна с постоянния юридически съветник на посолството на САЩ в България

На 24 септември екипът на Антикорупционния фонд се срещна с Джесика Ким, постоянен юридически съветник на посолството на САЩ в България, с ресор предоставяне на помощ за правосъдната система и изграждане на капацитет в борбата срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност. Прочетете повече тук.

Представители на АКФ се срещнаха с посланика на САЩ - Херро Мустафа

Директорът на „Антикорупционен фонд“ Бойко Станкушев и д-р Атанас Славов, старши правен съветник във Фонда, се срещнаха с посланик Мустафа. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси на борбата с корупцията и ситуацията с върховенството на правото в България.

Антикорупционният фонд представи своя годишен мониторингов доклад „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“

На 25 юни 2020 (четвъртък) от 10:30 часа Антикорупционният фонд представи изводите от своя годишен мониторингов доклад върху разследванията на корупция по високите етажи на властта „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“. Вижте повече
тук.

Членове на екипа на АКФ се срещнаха с Хера Браун, стипендиант на програма „Фулбрайт“

12.02.2020 Днес членове на екипа на АКФ се срещнаха с Хера Браун, стипендиант на програма „Фулбрайт-Шуман“, която изследва теми свързани с миграцията към Европа. Г-жа Браун се интересува и от със схемите за „златни паспорти“ за инвеститори в България – тема, по която работи и АКФ.

Фондация „Антикорупционен фонд“ организира обучителен семинар за разследващи журналисти

29.11 – 01.12.2019 Фондация „Антикорупционен фонд“ с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия организира обучителен семинар за разследващи журналисти. Събитието, което се проведе в комплекс „Старосел“ събра водещи български журналисти с лектори от Нидерландия.

Представяне на АКФ в САЩ

19.11.2019 г. Фондация „Антикорупционен фонд“ представи дейността си на серия от срещи на високо ниво във Вашингтон, Ню Йорк и Бостън. За повече информация прочетете тук.

12-ти ноември 2019: Подобряване на конкурентоспособността на фирмите в България

Повече от 70 изпълнителни директори на фирми, дипломати и представители на търговски и бизнес организации се събраха днес в София за дискусия, посветена на борбата с корупцията в частния сектор. За повече информация прочети тук

Лятно училище за НПО

Правният експерт на АКФ Лора Георгиева-Матеева беше един от 17-те представители на граждански организации, участвали в осмото Лятно училище за НПО 2019, проведено между 23-ти и 28-и септември и организирано от Български център за нестопанско право.

 

Обучение - II

„Антикорупционен фонд“ проведе на 10 ноември 2017 първото си обучение в Столична Община по покана на г-жа Мария Ачкова, кмет на Район Средец.

Обучение - III

Политическият клуб на студентите от АУБ по време на „Политическата седмица“ в АУБ, 20-24 ноември 2017, покани „Антикорупционен фонд“ да проведе лекция на тема „Изграждане на система за превенция на корупцията и измамите“