Николай Стайков: Задкулисието се олицетворява от конкретни имена

Николай Стайков, АКФ:

Дори да има само една добре работеща институция в държавата, тя ще може да попречи на „овладените“ и корупционния процес, но у нас няма такава.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

У нас няма работеща институция върху контрола на парите, върху прането на пари, върху индикаторите за „пране“ на пари. Нито прокуратурата, нито другите спомагателни антикорупционни институции като КПКОНПИ, нито ДАНС, където е финансовото разузнаване, нито НАП дори. Ако само една от тези институции работи както трябва, тя ще може да смути блажения корупционен покой на останалите. Но в досегашната коалиция имаше толкова скрито напрежение, че не знам дали е било възможно да се справят с всичко това.
Задкулисието се олицетворява от конкретни имена. Това са хора, които не обичат светлината, те не обичат да бъдат осветявани от прожекторите на медиите. Обикновено те оставят да се говори за тях, без да се появяват публично и да искат да опровергават нищо.

Например г-н Пеевски, като някой го спомене, той изпраща някакво становище до медиите, но никога не допуска към него да има въпроси или дава изявления само пред приятелски медии.
Г-н Орлин Алексиев той си е направил страхотен уебсайт, където е извадил изцяло позитивната версия за себе си – какво обича, какво не обича, какви награди е получавал и т.н., и си казваш – образцов политик. Само че той не може да бъде открит за коментар от медиите. Той не коментира за медиите. Значи има тук нещо, което не е както трябва. Видите ли човек, който се крие от медиите – нещо не е както трябва.

Целия анализ на Николай Стайков можете да чуете в звуковия файл ТУК


Сподели: