Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

Николай Стайков, АКФ: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система, тъй като те дълги години се концентрираха върху това да има една лоялна, удобна, послушна съдебна система, чрез всякакви регламентирани и особено чрез нерегламентирани методи на въздействие върху нея.

В момента няма как хората, които имат влияние по върховете на съдебната система, върху службите, върху регулаторите, да дадат това влияние доброволно и без да се почувстват застрашени.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Така че досега управляващите коалиции (ГЕРБ – Реформаторски блок, ГЕРБ – Обединени патриоти) винаги са се правили на един принцип – единственото, което получаваха по-малките партньори, беше публичен ресурс под формата на министерства, агенции и т.н.

Но те никога не са били допускани в кухнята на истинската власт, която е институциите, които могат да разследват, които могат да разбулват и унищожат един политик или политическа партия, или пък да унищожат доказателствата за нещо, което е било извършено от тях.

Затова е трудна сегашната коалиция (сглобка), защото на всички тези важни позиции са си все същите стари управляващи, които са сърцевината на държавността.

Затова е важно да се сменят шефовете на комисии, като тази на Защита на конкуренцията“, за да се провери дейността на „Лукойл“ години назад, да се проверят решенията за обществените поръчки по изграждането на „Турски поток“ и няма как да искаме те да си дадат властта доброволно, при положение че отсреща седят потенциални закононарушения, извършени от тях.

Ако има ясни правила и срокове, това означава само едно – нарушаване на този институционален комфорт за хората, които са управлявали съвсем до скоро. Всичко опира до Антикорупционната комисия, законите за бъдещето на съдебната система и регулаторите.“

Линк към цялото интервю 


Сподели:

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Николай Стайков: Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ действат като един Бермудски триъгълник

Николай Стайков: Задкулисието се олицетворява от конкретни имена

Бойко Станкушев и Полина Паунова в "На фокус" с Лора Крумова

Андрей Янкулов: Неотложно е парламентът да избере инспекторат и да подготви избора на нов съдебен съвет