Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Николай Стайков, АКФ: Божанов е влизал свободно в Специализирана прокуратура и дори си е паркирал автомобила там, който е бил със син буркан и полицейска охрана. Това също е част от институционализирането на целия този корупционен модел в съдебната система.

Самият герб на клуба SS дори имитира емблемата на МВР. Символите и статусите имат особено значение за Мартин Божанов-Нотариуса, защото поддържат имиджа му на човек, който може да реши всеки проблем в системата. Срещу съответното заплащане, разбира се.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Разследването лесно може да остане само да най-ниските нива – имотните измами с малък материален интерес, които са предмет на районната прокуратура. Там, където очевидно влиянието на Божанов е било най-силно, за да може двайсет и няколко преписки да са покривани 20 години.

А когато разследването стигне по-нависоко, удобно може да бъде прекъснато, защото вече публиката ще е получила достатъчно храна. И това да се пакетира у нас и навън като очакваното прочистване на системата.

Ние осветихме два клуба за неформално влияние – мисля най-важните, но нищо чудно някъде в момента да се ражда нов и той да бъде примерно магистратско-политически.

Защото една система, в която смените по върховете стават с дворцови игри, а не чрез открити процедури, сама предразполага към създаването на подобни клубове.

Линк към цялото интервю


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия