Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

„Като гледам действията и отношението, Петьо Петров е наоколо, жив, здрав и ни гледа. Можем да му помахаме“, добави Стайков.
„Има много въпроси към прокуратурата и към Илиана Кирилова, които се натрупват“, обясни в студиото на „Лице в лице“ разследващият журналист от „Антикорупционния фонд“ Николай Стайков.
По-рано днес градският прокурор на София отказа изслушване в парламента. „Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати“, аргументира се Илиана Кирилова.
„Виждам втърдяване на прокуратурата. Имаше позиция на Асоциацията на прокурорите, в която казват – оставете ни намира и оставете всякакви паралелни форми на разследване.
Преди два дни имаше една годишна среща на СГП, след която възмутени прокурори, участвали в нея, ни казаха, че Кирилова е заявила, че „Антикорупционният фонд“ разпространява манипулирани записи.
Докато беше жив Мартин Божанов-Нотариуса, никога не е казал, че това са манипулирани записи. Той самият не е оспорвал автентичността им, а в момента градският прокурор на София публично отправя послание, което е важно – така тя влияе на текущото разследване“, посочи Стайков.
„Нарастват въпросите към прокурор Кирилова, нейните заместници, към главния прокурор и към заместниците му.
Основният въпрос, който трябва да бъде зададен при публично изслушване, което според мен е причината тя да не се появи, е как се гарантира, че един редови прокурор, името му е Йордан Петров от Софийска градска прокуратура, ще разследва своите началници – градския прокурор на София, зам.-градския прокурор и главния прокурор.
Има свидетелски показания, че те са обвързани със „Семейството“, както ги нарича Невена Зартова, бившият ръководител на Софийска районна прокуратура.
Там изтичат имената на ръководството на цялата прокуратура.
Същият редови прокурор внася обвинение срещу свой колега прокурор, защото е започнал разследване срещу Петьо Еврото – какво е посланието?
По-добре да му закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“, допълни разследващият журналист.
„В момента виждаме това, което преди четири години видяхме след публикуването на „Осемте джуджета“. Един от нашите герои го нарече „вълшебното килимче“ – институцията работи на твоя страна и се случват всички неща, които искаш.
В момента се променят свидетелски показания, наказват се прокурори, които са нарушили спокойствието на Петьо Петров-Еврото и на всички магистрати, споменати около него.
Като гледам действията и отношението, Петьо Петров е наоколо, продължава да се движи по неговия начин. Въпреки че изчезна преди година, вероятно е жив, здрав и в момента ни гледа. Можем да му помахаме“, подчерта Николай Стайков.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

СГП-Лийкс #7: “Времето на истината идва”. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

СГП Лийкс 5: Документи, записи и компютри са иззети от “Евролаб 2011” и още имоти на Размиг Чакърян. Как ДАНС се включва в издирването на Петьо Еврото в помощ на СРП

СГП-Лийкс #4: “Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”: Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП

СГП-Лийкс #3: „В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

СГП-Лийкс #2: Лаптопи, телефон, документи, дискове, касети. Какви са иззетите доказателства от имотите на Петьо Петров-Еврото и къде се намират сега

Познанство от 1997 година, ресторанти и семейни разговори: Какво казва в свои показания градският прокурор Илиана Кирилова за отношенията си с Петьо Петров – Еврото

Позиция на АКФ: Ще продължим да осветяваме корупция по високите етажи на властта

Николай Стайков: Имената на полицаите, „временно отстранени“ вчера, са подадени на ГДБОП още през 2021

АКФ публикува още две снимки на униформен полицай, вероятно охранявал частния клуб на Мартин Божанов – Нотариуса.

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки