Николай Стайков, АКФ: Не бих искал да съм главен прокурор в понеделник сутрин.

Втората серия санкции по “Магнитски” и конкретните данни за лицата в тях с преводи, офшорни сметки и корупционни схеми пращат топката в най-вече в полето на прокуратурата и КПКОНПИ, защото всички лица са минали през нея, и към момента са или покрити, или изпрани, или дълбоко архивирани. А проверките на КОНПИ, КПКОНПИ и както там ще се казва скоро, също не са открили нищо – никакви сметки в банки, никакви фирми или несъответствие в стандарта на живот. Всичко е било шест и половина. До вчера.
– Румен Овчаров беше обвинен за “Белене” и мини Бобовдол, всичко се влачи с години, вървели са и проверките за имущество. Преди година всичко приключи, човекът си гледа старините и обикаля телевизорите. И харчи парите, които бях осветени вчера с точна сума и основания, но никой не знае за тях.
– Владислав Горанов никога не беше разследван, въпреки сигналите, есемесите с Божков за “девойката” (която се оказа не някоя сервитьорка или масажистка, а назначената от Горанов шеф на хазартната комисия), бележките с почерка на Домусчиев и Божков за “пълен съпорт” в неговото министерство, мачлетата с екипа на Лудогорец и всичко останало. Никога.
– Двамата директори на АЕЦ Козлодуй (единият в управлението повече при ГЕРБ, другият преди това по БСП и Тройната коалиция) са били обект на много проверки, а единият беше и физически нападнат с очевидно предупредителна цел през 2011 година. Миналата година само имаше толкова информация за договори, аварии и много проблеми в АЕЦ, а за договорите на фирмите на Ковачки е цяла отделна голяма тема. Нищо задействано от прокуратурата, толкова и от КПКОНПИ.
– Николай Малинов и неговите мюнхаузеновски обещания към богати руснаци да им купи и поднесе в сауната цялата Болгария, ако му заделят милиард-два за това вместо за нови яхти, отдавна съм определил като смях от гледна точка на НК.
Вчерашните данни ясно говорят за плащане на подкуп към съдия Миталов преди няколко години, а зад това няма как да не стои конкретна информация. И двамата бяха обект на проверки, които никой не казва къде са, тоест пиши ги никъде.
Не бих искал да съм главен прокурор в понеделник сутрин.
Този понеделник точно имам предвид.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

АКФ публикува още снимки на полицай пред клуба на Мартин Божанов - Нотариуса

Въпрос към министъра на вътрешните работи: Кой е униформеният на снимката?

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Четири скандинавски посолства и АКФ със съвместна конференция на тема борба с корупцията и изпирането на пари

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Случайни минувачи: Как Мартин Божанов и Велимир Атанасов, на път за “юридически консултации по договор с банка”, се оказват свидетели по дело на върховен прокурор

АКФ: Наложително е създаването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса

Вижте какво казва Мартин Божанов - Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол"

Отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му

АКФ: Делото-шамар на АЕЦ „Козлодуй“ показва нуждата от законодателни промени в защита на свободното слово

Медиите за нас

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия

Бойко Станкушев: Мрежата, свързана с Мартин Божанов, стига до най-високо

Николай Стайков: В момента виждаме опит да се пренапишат знакови корупционни казуси

Андрей Янкулов: Големият провал на българското наказателно правораздаване е в резултатите на "делата от висок обществен интерес"

Николай Стайков: В склада на истинските властови бухалки на практика не се е променило нищо