Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

„Хакнатите имейли на руския политик Александър Бабаков показват кой е истинският поръчител, кой е началникът на проекта „Турски поток” и доказателства как се е нарушавал закона.

Говорим за институциите – не само за управляващите държавната компания „Булгартрансгаз”, а и за нейните принципали – всички са формални изпълнители на политическа воля, спусната отгоре и на практика са едни гумени печати“.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Това заяви разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Втората част от мейлите показва връзка с една българска банка, собственост на Цветелина Бориславова. От финансовата институция изпратиха съобщение до NOVA снощи, в което се казва, че „това е една от обслужващите банки на консорциум „Аркад” в проекта заедно с американски банки. Дружеството е открило своя сметка още преди търга. Към лятото на 2019 г. Руската федерация беше основен доставчик на горива в България, а посочените лица и компании не са били обект на санкции”, се казва в съобщението от банката.

По думите на Стайков с това писмо от банката потвърждават, че е имало такива срещи между истинските участници в проекта, но нищо лошо не е ставало.

„Александър Бабаков е санкциониран от 2014 г. от американското финансово министерство. От 2017-та година там са и двама души от неговия екип, единият от тях е получател на въпросния имейл”, категоричен е Стайков. „Видяхме да се разпространява едно невярно твърдение”, допълни той.

Хакнатите имейли показват истинските участници и началници в тази процедура. Ако е имало преговори, това се наричат съвместни договорени действия между участниците в този търг, манипулиране, антиконкурентна практика и се предвиждат глоби по закон.

„Първото нещо, което показват мейлите, е кои са истинските участници в тази процедура – има една руска и една саудитска страна – ТНК и Аркад. В България бе завоалирано през една люксембургска компания, трябваше да се проверяват три нива назад и да се види кой е истинският собственик на тази фирма. Премиерът Борисов много държеше да се казва, че това е международен консорциум с европейско участие”, обясни журналистът.

Той обясни, че хакнатите мейли показват освен кои са истинските участници и кои са истинските началници – екипът на личния съветник на президента на Русия Владимир Путин. Името на Александър Бабаков е замесен в много корупционни скандали, един от тях е български – през 2013 г. във връзка с предишен проект.

Линк към цялото интервю


Сподели:

Прессъобщения

АКФ публикува още снимки на полицай пред клуба на Мартин Божанов - Нотариуса

Въпрос към министъра на вътрешните работи: Кой е униформеният на снимката?

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Четири скандинавски посолства и АКФ със съвместна конференция на тема борба с корупцията и изпирането на пари

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Случайни минувачи: Как Мартин Божанов и Велимир Атанасов, на път за “юридически консултации по договор с банка”, се оказват свидетели по дело на върховен прокурор

АКФ: Наложително е създаването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса

Вижте какво казва Мартин Божанов - Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол"

Отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му

АКФ: Делото-шамар на АЕЦ „Козлодуй“ показва нуждата от законодателни промени в защита на свободното слово

Медиите за нас

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия

Бойко Станкушев: Мрежата, свързана с Мартин Божанов, стига до най-високо

Николай Стайков: В момента виждаме опит да се пренапишат знакови корупционни казуси

Андрей Янкулов: Големият провал на българското наказателно правораздаване е в резултатите на "делата от висок обществен интерес"

Николай Стайков: В склада на истинските властови бухалки на практика не се е променило нищо