Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

„Хакнатите имейли на руския политик Александър Бабаков показват кой е истинският поръчител, кой е началникът на проекта „Турски поток” и доказателства как се е нарушавал закона.

Говорим за институциите – не само за управляващите държавната компания „Булгартрансгаз”, а и за нейните принципали – всички са формални изпълнители на политическа воля, спусната отгоре и на практика са едни гумени печати“.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Това заяви разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Втората част от мейлите показва връзка с една българска банка, собственост на Цветелина Бориславова. От финансовата институция изпратиха съобщение до NOVA снощи, в което се казва, че „това е една от обслужващите банки на консорциум „Аркад” в проекта заедно с американски банки. Дружеството е открило своя сметка още преди търга. Към лятото на 2019 г. Руската федерация беше основен доставчик на горива в България, а посочените лица и компании не са били обект на санкции”, се казва в съобщението от банката.

По думите на Стайков с това писмо от банката потвърждават, че е имало такива срещи между истинските участници в проекта, но нищо лошо не е ставало.

„Александър Бабаков е санкциониран от 2014 г. от американското финансово министерство. От 2017-та година там са и двама души от неговия екип, единият от тях е получател на въпросния имейл”, категоричен е Стайков. „Видяхме да се разпространява едно невярно твърдение”, допълни той.

Хакнатите имейли показват истинските участници и началници в тази процедура. Ако е имало преговори, това се наричат съвместни договорени действия между участниците в този търг, манипулиране, антиконкурентна практика и се предвиждат глоби по закон.

„Първото нещо, което показват мейлите, е кои са истинските участници в тази процедура – има една руска и една саудитска страна – ТНК и Аркад. В България бе завоалирано през една люксембургска компания, трябваше да се проверяват три нива назад и да се види кой е истинският собственик на тази фирма. Премиерът Борисов много държеше да се казва, че това е международен консорциум с европейско участие”, обясни журналистът.

Той обясни, че хакнатите мейли показват освен кои са истинските участници и кои са истинските началници – екипът на личния съветник на президента на Русия Владимир Путин. Името на Александър Бабаков е замесен в много корупционни скандали, един от тях е български – през 2013 г. във връзка с предишен проект.

Линк към цялото интервю


Сподели:

Прессъобщения

Как санкционирани лица идват в България “за лечение” с одобрението на МВнР

АКФ: БАКБ всъщност не отрича провеждането на съгласувателни срещи между кандидат-изпълнители на "Турски поток"

Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ

Кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта “Турски поток” през 2019 година?

АКФ праща на Европейския съд по правата на човека отказа на КПКОНПИ да публикува решенията си относно конфискацията на незаконно придобито имущество

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?

На север и юг България вече граничи с Ами

Комари за милиони – шест години по-късно

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов: Може да се стигне до фактически имунитет на временното ръководство на прокуратурата

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Андрей Янкулов, АКФ: В изявленията на Сарафов има три важни обвинения към главния прокурор

Андрей Янкулов: Главният прокурор се изявява като жълта медия

Видео

Play video icon

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса

Play video icon

Кой кадрува в Сметната палата?

Play video icon

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. ВТОРА ЧАСТ

Play video icon

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. ПЪРВА ЧАСТ

Play video icon

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова

Play video icon

„Битка със страха: Николай Стоянов“ - втората част от поредицата на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Play video icon

„Битка за истината“: нова поредица на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

Селото, влюбено в ГЕРБ

Play video icon

Анализ на АКФ: ДПС и ГЕРБ получават най-голям процент от всички гласове в риск