Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Николай Стайков пред Дарик:
Информацията за полицейската охрана на Божанов е дадена още през 2021 от свидетели, които тогава разговаряхме, но които не искаха да застават с имената си, поради страх за собствената си безопасност. Но тази информация е подадена тогава към полицията и ГДБОП. Тази информация заминава след това към Софийска градска прокуратура, на която и отнема две години и два месеца да разследва това нещо.
От толкова много места вече излизат информации за обвързване на Божанов с полицията. Ние също имаме свои източници и смятаме, че това е вярно. Полицията обаче отказва да обяви информацията от простата проверка дали Божанов е бил техен сътрудник.
Около клуба и вътре в клуба освен магистрати са гравитирали и полицаи на ниско, средно и високо ниво. Това повдига въпроса извършват ли полицаи услугата охрана на бизнесмени, включително от криминалния сегмент. И не отваря ли това канал за подпомагане с информация на тяхната дейност.
Ръководството на МВР отказва да отговори на тези въпроси. Изпратили сме ги лично на министъра, но нямаме никакъв коментар. Обикновено в журналистиката това значи, че сме прави. Очевидно чакат да се размине чудото за три дни.
Опасността в момента е да се профанизира самото разследване и да бъде отрязано селективно на нивото, на което е удобно на политиците, т.е. да изгорят едни полицаи и магистрати на ниските нива, но да не се стигне до високите нива.
Затова на изслушването във ВСС предложих да се направи независим одит на всички дела, с които Божанов и адвокатите му са свързани, който да каже има ли съмнителни решения, съмнително поведение, дали може да бъде установено корупционното влияние на външни фактори върху решенията на съдиите и на прокурорите по тези преписки. Посочихме и три дела конкретно. По този начин мрежата на влияние ще бъде осветена по системен, законово обоснован път.
Защо никой не е разпитал Емил Писков?
Този човек е осветен като един от посредниците, които отправят корупционни предложения, наричат се с Божанов един друг „колегата“. Досега не е разпитван, няма негово интервю по медиите, няма данни от прокуратурата и полицията да бъде разпитан. Той е бивш служител на антикорупционното звено на ДАНС – към него са били насочвани сигнали за корупция на магистрати. Той живее на семейни начала с бивш заместник-градски прокурор на София, която е в момента съдия в Административен съд – София град, точно там, където жената на Божанов обжалва уволнението си от ГДБОП и печели. Да не се окаже, че съпругата на „колегата“ е възстановила в ГДБОП съпругата на Божанов.
Това показва колко стабилизирана е тази мрежа на влияние.
За да не затихва този казус, на политиците трябва да продължават да се задават въпроси.
Ако не спрем тази схема сега, тя ще продължи, скритите компрометиращи записи, ще бъдат инструмент в ръцете на някой друг и той ще има още по-здрава и корумпираща хватка върху съдебната система.
Не можем да махнем с ръка.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия