Неприятности за ЧЕЗ. Полицията разследва нейна сделка край Черно море

Статия на Ондржей Коутник от чешкото издание „Сезнам Зправи“

превод от чешки: Валентин Траянов

Вижте разследването на АКФ по темата тук.

„Сезнам Зправи“[1] научи, че в края на миналата година Върховната прокуратура в Прага е започнала разследване на продажбата на електроцентралата на ЧЕЗ край българският град Варна. Импулсът за разследването е дошъл от Пиратската партия, според която полудържавната компания ЧЕЗ е изгубила милиарди крони.

В момент, в който ръководството на ЧЕЗ търси решения за довършването на атомната електроцентрала в Дуковани, ще му се наложи да се заеме и с друга чувствителна тема.

„Сезнам Зправи“ научи, че преди Коледа миналата година чешки детективи са започнали разследване на продажбата на българската електроцентрала във Варна на брега на Черно море. „Започнаха действия по наказателно производство, по които няма да коментираме предварително. Протича стандартна проверка“, потвърди пред „Сезнам Зправи“ обвинителят от Върховна прокуратура в Прага Борис Хавел. Случаят е възложен на криминалисти от Национална централа срещу организираната престъпност в Храдец Кралове.

Полицията трябва да провери дали полудържавното дружество не е загубило от продажбата. Това подозрение повдигнаха от опозиционната Пиратска партия, в която са пресметнали, че щетите около продажбата на електроцентралата във Варна може би възлизат на няколко милиарда крони.

„Причинената щета би могла да възлиза на 8,5 милиарда крони (330 милиона евро). С тази сума могат да се построят 60 км магистрали. Това определено не е просто  неблагоприятно стечение на обстоятелствата, а поредица от съмнителни действия, които лично анализирах в България“, посочи преди време сенаторът от Пиратската партия Лукаш Вагенкнехт.

От документите, с които редакцията разполага, става ясно, че чешките разследващи органи са лавирали при предявяването на наказателен иск. През април миналата година следователите най-напред са отложили случая, след това обаче Върховната прокуратура е упражнила надзор по него и през декември миналата година пражките висши обвинители са започнали разследване.

Сенатор Вагенкнехт, който заедно с лидера на Пиратската партия Иван Бартош и председателя на парламентарната ѝ група Якуб Михалик, е инициирал проверката на българската сделка на ЧЕЗ е доволен, че каузата не е влязла в глуха линия.

„Не мога да дам по-подробно становище. Разбира се приветствам това. Необходимо е да се провери тази сделка за милиарди крони. Тя е еднозначно неизгодна за чешките данъкоплатци, които де факто са мажоритарни акционери в ЧЕЗ“, каза Вагенкнехт пред „Сезнам Зправи“.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Кршиж заяви, че засега не знае за полицейско разследване на българските събития. „Нямаме никаква информация, дори няма намек за това“, добави Кршиж.

България продава електроцентралата „ТЕЦ Варна“ на групата ЧЕЗ през 2006 година. Цената е 206 милиона евро и още 100 милиона ЧЕЗ инвестира в увеличаване на капитала. Експлоатацията на съоръжението обаче не носи печалба: освен другото и заради намесата на българската държава, прекомерната регулация на работата на ЧЕЗ и зависимостта ѝ от вноса на най-качествените черни въглища – антрацит.

ЧЕЗ постепенно решава да спре електростанцията през 2014 година, за да я продаде три години по-късно (прогнозната цена е около 50 милиона евро), на компанията „Сигда“, притежавана от децата на бившия български министър на транспорта Данаил Папазов. При тях обаче електроцентралата  не се задържа дълго, защото, както посочи седмичникът „Еуро“, през 2018 г. компанията е придобита от влиятелния български политик и почетен председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

Когато през юни 2019 г. Пиратската партия поиска от полицията да разследва продажбата на „ТЕЦ Варна“, председателят на парламентарната група на партията Якуб Михалек изрази учудването си, че новите собственици са успели да пуснат в експлоатация спряната до този момент електроцентрала.

„Стъписващо е, че през 2015 г. електроцентралата във Варна е спряна заради, както се казваше тогава, неудовлетворителното количество замърсяващи вещества и прах и впоследствие, през 2017 г., е продадена на децата на бившия български министър на транспорта. Малко след това електроцентралата е придобита от влиятелния задкулисен играч и политик представящ турското малцинство Ахмед Доган, който е с връзки към Русия. При тези обстоятелства дружество „ТЕЦ Варна“ ЕАД изведнъж пуска електроцентралата в експлоатация и започна да я стопанисва с печалба“, заяви тогава Михалек.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Кршиж възрази, че продажбата на електроцентралата е протекла прозрачно. Според него ЧЕЗ е избрала най-изгодното предложение и, за разлика от Пиратската партия, вярва, че компанията е излязла с изправена глава от българското си приключение. На активите в България според Кршиж е било необходимо да се гледа като на едно цяло, което е било преструктурирано. Освен ТЕЦ Варна, в България ЧЕЗ притежава още електроразпределителна и дистрибуторска мрежа, която обаче вече няколко години се мъчи да продаде.

„Продажните цени трябва да се разглеждат като се вземат пред вид всички приходи на ЧЕЗ през периода на работата ѝ в България. Такъв поглед ще покаже, че дейността ни в тази страна приключва с умерена печалба“, добави през 2019 г. говорителят Кршиж.

ЧЕЗ отдавна се старае да се измъкне от България. През миналата година и в началото на 2021 българските регулаторни институции разрешиха продажбата на  разпределителната мрежа на ЧЕЗ на групата „Еурохолд“. Освен това вече няколко години ЧЕЗ води арбитражен спор с българската държава за няколко милиарда крони. Представителите на ЧЕЗ вярват, че българските институции са затруднили дейността им на българския пазар.

[1] Новинарски отдел на популярната уеб търсачка / страница Сезнам. – Б. пр.

Newsletter

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи.

Вашият имейл адрес:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност