„Нашата партия - номер едно“: Свидетелски разказ за гласуване вместо избиратели и заплахи в изборния ден в с. Брезница

В секция № 32 в село Брезница, община Гоце Делчев, председателят на СИК натиска екрана за гласуване вместо избирателите, част от изборните машини са обърнати с екраните си към коридора, а секретарят на комисията получава директни заплахи за разправа.

Това са част от фрапиращите нарушения в изборния ден, за които става дума в свидетелския разказ на Красимира Манашфи, секретар на избирателна секция № 32 в с. Брезница, Гоце Делчев. Разказът е представен в публикувания днес епизод в поредицата на Антикорупционния фонд (АКФ) със свидетелски разкази за нарушения на последните парламентарни избори на 2-ри октомври 2022.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Нарушенията в секция № 32 стават видими в момента, в който членовете на комисията са допуснати до помещението за гласуване в началото на изборния ден. Тогава става ясно, че машините са разположени близко до вратата на помещението.
„Една от машините беше на подходящо място, така че да се вижда в коридора кой какво гласува. За сметка на това масата на членовете на СИК беше така прикрита, че никой да не вижда нищо“, разказва Манашфи. „В помещението постоянно влизаха и излизаха хора, които не познаваме и за да запазим тайната на вота в един момент със заместник-председателя на комисията застанахме пред машините като параван.“

Свидетелката разказва и за множество недопустими намеси от страна на председателя на комисията, представител на ПП ДПС. Той следи за това дали при гласуване гласоподавателите „правилно са поставили картата“, дали „виждат бюлетината“, като многократно, „без да иска“, натиска по екрана, докато тече гласуването им.

Манашфи описва и схема с чакащи пред секцията „придружители“, която се повтаря, всеки път когато в изборния ден там идват възрастни гласоподаватели. „Когато някой възрастен човек се оплачеше, че не вижда, председателят му казваше: „Няма проблем, седни, чакай тука.“ И викаше господата, които стояха отпред, които на място попълваха декларации за придружител.“
„Още при първия такъв случай председателят излезе и доведе един господин, който със сигурност не се познаваше с възрастната жена. Той веднага попълни удостоверението за придружител и след това не просто ѝ помагаше – той гласува вместо нея.“ допълва Манашфи.

Красимира Манашфи възразява, че това е недопустимо, а в последвалата дискусия с председателя, останалите членове на комисията я подкрепят.

„Председателят излезе от секцията и след около пет минути се върна с един господин, който зададе въпроса: „Кой е секретарят тука? Разбрах, че създаваш проблеми.“

Непознатият, който се легитимира с чужда лична карта и чуждо свидетелство за член на друга СИК, отправя директна заплаха за разправа към секретаря на комисията: „Виждам, че сте млада дама. Смятам, че не искате да си създавате допълнително проблеми.“

Пристигналите да снемат свидетелски показания по случая полицай познават отправилия заплахите и потвърждават, че той е създавал проблеми и в миналото.

В крайна сметка Красимира Манашфи подава три жалби към РИК – две за схемата с чакащите пред секцията „придружители“ – и трета – за множеството нарушения от страна на председателя на комисията, в които той натиска машината по време на вота или проверява извършеното от избирателите гласуване.


Сподели: