Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние

Проектът има за цел да предостави обективна информация относно контролирания и купен вот в страната и степента, в която те влияят на изборните резултати.

В рамките на първата част на проекта бяха анализирани резултатите от парламентарните и местни избори, проведени в периода 2013 -2020 г. В данните по секции бяха идентифицирани екстремни стойности на променливи като избирателна активност, резултат на победителя, недействителни гласове и др. Приложеният модел позволи идентифицирането на избирателни секции в цялата страна, за които данните предполагат по-висок риск от купен вот.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Първата част на проекта приключи с изработването на доклад-анализ на размера и влиянието на контролирания и купения вот при проведените в периода 2013 – 2019 политически избори. Беше изработена и интерактивна карта с всички избирателни секции в цялата страна, в които е идентифициран по-висок риск от купуване на гласове. Картата има за цел да насочи общественото внимание към рисковите секции и е свободна за ползване от журналисти и граждани.

Заедно с това, списък с избирателни секции, в които рискът от купуване на гласове е по-висок, беше предоставен и на правоохранителните органи преди парламентарните избори 2021 г., с цел да улесни действията им по предотвратяване на изборни нарушения и случаи на контролиран и купен вот.

Окончателният анализ в рамките на проекта ще бъде допълнен и с резултатите от парламентарните избори от 4 април 2021 г. Анализът ще предостави и информация на гражданите за възможните ефекти на пандемията от Ковид-19 върху организацията на изборния процес, избирателната активност и изборните резултати.

Проектът „Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 9990 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021.

 


Сподели: