МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Бившият ръководител на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е „осъществявал контакт“ с убития в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса.
Това потвърждава официално пресцентърът на МВР пред Свободна Европа с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод.
Това става на фона на неофициалната информация, че бившият шеф на антимафиотите е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса. Обстоятелство, което той не е отрекъл пред разследващите предполагаемата престъпна група на Божанов и което беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.
В момента Янев работи в отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР подчертават, че криминалистът „не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството“.
Именно докато Янев ръководеше ГДБОП там е направен необичаен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е назначена вдовицата на Нотариуса – Гергана Божанова.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Медиите за нас

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия