Подобряване на конкурентоспособността на фирмите в България

Повече от 70 изпълнителни директори на фирми, дипломати и представители на търговски и бизнес организации се събраха днес в София за дискусия, посветена на борбата с корупцията в частния сектор.
Главен лектор на събитието беше Джон Върна, консултант с дългогодишен опит в сферата и главен изпълнителен директор на базирания в САЩ „Център за стратегически стопански интегритет“.
„Не можем да промени света, но можем да променим организациите си,“ каза г-н Върна, който сподели и редица конкретни препоръки за борба с корупцията и финансовите престъпления.
Активно присъствие на ръководството във всички нива на компанията и ясно заявени ценности, организационни системи на проверка и контрол, бюджетиране на нулева основа и създаване на независими канали за подаване на нарушения – това бяха и някои от конкретните стъпки, препоръчани от г-н Върна.
Събитието беше организирано от Фондация „Америка за България“ заедно с българския клон на Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ).
Сред гостите бяха Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България, Стефано Балди, посланик на Италия в България, Юриен ван дер Хорст, заместник-ръководител на мисия в Посолството на Кралство Нидерландия, и Йорк Шуграф, министър-съветник в Посолството на ФРГ. Присъства още и Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, както и високопоставени дипломати от посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и Канада.
От името на АКФ, присъстваха д-р Филип Гунев, председател на съвета на организацията, Илиян Василев, член на съвета, и Бойко Станкушев, директор и член на съвета.
В обръщението си към присъстващите посланик Василев спомена някои от последните разследвания на АКФ и наблегна на нуждата от реформа в съдебната система като средство за ефективна борба с корупцията в България.
Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ поздрави АКФ за работата по разкриване на корупция по високите етажи на властта и подчерта нуждата от ефективни антикорупционни мерки.
„Ако България иска да постигне целите си, да се развива като общество, и да задържи младите си хора тук, по този проблем [корупцията] трябва да се работи,“ каза г-жа Шилър.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

АКФ публикува още снимки на полицай пред клуба на Мартин Божанов - Нотариуса

Въпрос към министъра на вътрешните работи: Кой е униформеният на снимката?

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Четири скандинавски посолства и АКФ със съвместна конференция на тема борба с корупцията и изпирането на пари

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Случайни минувачи: Как Мартин Божанов и Велимир Атанасов, на път за “юридически консултации по договор с банка”, се оказват свидетели по дело на върховен прокурор

АКФ: Наложително е създаването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса

Вижте какво казва Мартин Божанов - Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол"

Отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му

АКФ: Делото-шамар на АЕЦ „Козлодуй“ показва нуждата от законодателни промени в защита на свободното слово

Медиите за нас

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия

Бойко Станкушев: Мрежата, свързана с Мартин Божанов, стига до най-високо

Николай Стайков: В момента виждаме опит да се пренапишат знакови корупционни казуси

Андрей Янкулов: Големият провал на българското наказателно правораздаване е в резултатите на "делата от висок обществен интерес"

Николай Стайков: В склада на истинските властови бухалки на практика не се е променило нищо