Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

„КПКОНПИ е орган с огромен бюджет, за който се плаща с публични средства, а на практика обществото е лишено от информация как се осъществява тази дейност„, коментира Лора Георгиева в предаването на БНР „Преди всички“.

КПКОНПИ оспорва с иск за нищожност съдебно решение, което го задължава да публикува решенията си за отнемане на незаконно придобито имущество. Съдебното решение е по дело, инициирано от АКФ.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

„Целта на КПКОНПИ, видно от всичко, е да не се предостави достъп на обществото до тази информация, въпреки решение на административния съд. Това означава административен произвол и грубо погазване на принципите на правовата държава.“

В случая „Осемте джуджета“ нещата не са толкова елементарни, както в момента се опитва да ги представи прокуратурата, заяви още Лора Георгиева.

Тя определи групата като „предприятие за поръчки в правосъдието“. По думите ѝ сега данните за организирана схема не се разглеждат и се образуват производства „за отделни елементи от целия случай“.

„Проблемът с обвиненията на Васил Божков е, че е обвинен за много неща, но не и за корупция.

Очевидно няма воля да се разследват корупционни престъпления, защото ще трябва да се провери и другата страна„, подчерта Георгиева, като направи аналогия с липсата на воля „да се разследва корупционното предприятие в „Осемте джуджета“.

Линк към цялото интервю


Сподели:

Прессъобщения

Съдът в Страсбург допусна за разглеждане жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

АКФ праща на Европейския съд по правата на човека отказа на КПКОНПИ да публикува решенията си относно конфискацията на незаконно придобито имущество

За КПКОНПИ решенията на съда не важат: комисията не разсекрети решенията си за отнемане на имущество

Административният съд: Решенията на КПКОНПИ не могат да са служебна тайна и трябва да бъдат публикувани

КПКОНПИ незаконно е засекретила всички свои решения за отнемане на имущество

АКФ за решението на КПКОНПИ за Слави Трифонов: Институциите отново насърчават политиците да нарушават закона

Открито писмо на АКФ до народните представители от 47-то Народно събрание: Настояваме за задълбочена проверка на дейността на КПКОНПИ

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на Община Никола Козлево Ешреф Реджеб

Съвместна позиция на пет неправителствени организации относно процедура по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)

Роднина на заместник-кмета по строителството в Перник печели обществена поръчка за ремонт в града