Купува ли Община Благоевград медийно спокойствие? Над половин милион лева изхарчени по непрозрачна схема

С договори за общо 511 хиляди лв. за периода от началото на 2018 до края на май 2019г. Община Благоевград е сред първенците в страната по изхарчени пари за информационно и медийно обслужване.

Това показват данни от проучване сред областните градове в страната на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ). От всички 27 общини само 14 представиха в пълен обем исканата от нас информация. Въпреки че Благоевград отстъпва по бюджет на първенеца в класацията (Варна със 740 хиляди лв.), действията на югозападната община заслужават внимание заради непрозрачното разходване на средствата.

В края на 2017 г. общината регистрира дъщерното дружество „Благоевград Фест“ ЕООД и сключва с него три договора за медийно обслужване. Компанията е 100% собственост на общината и е единственото дружество, с което има сключени подобни договори за периода от началото на 2018 до края на май 2019г. Не е известно дали „Благоевград Фест“ ЕООД разполага с техническия и кадрови потенциал, за да извършва подобни услуги, или разчита на подизпълнители в лицето на редица медии.

При справка в Търговския регистър АКФ установи, че общинското дружество има сключен договор за информационно обслужване с фирмата издател на онлайн вестник „Струма“ на стойност 14 400 лв. Същата справка показа и договор с подобен предмет на дейност на стойност 3 600 лв. между „Струма“ и Община Благоевград, въпреки че подобен не фигурира в списъка предоставен на АКФ от общината.

След създаването на „Благоевград Фест“ общината вече не влиза директно в договорни отношения с медиите, а преразпределя към тях суми чрез общинското дружество. По този начин общината избягва задължението си да разкрива медиите, с които сключва договори за информационно обслужване, както и задължението си да приложи състезателните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), при наличие на предпоставките за това.

„Налице е изключително притеснителна схема с редица негативи за публичния интерес. С решението да неглижира задълженията си за прозрачност на медийното отразяване, както и задълженията си по ЗОП, Община Благоевград заобикаля гаранциите за конкурентност и за максимално ефективно и прозрачно разходване на публични средства, които закона предпоставя,“ каза Бойко Станкушев, директор на АКФ.

„За съжаление забелязваме подобни опити за заобикаляне на ЗОП не само на местно, но и на централно ниво. По същата схема Агенция „Пътна инфраструктура“ налива милиони в бюджета на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД вместо да провежда прозрачни тръжни процедури за строежа и поддръжката на пътищата ни“.

Община Благоевград сключва с „Благоевград Фест“ ЕООД три договора:

– през март 2018 г. на стойност 199 186,56 лв. за срок от 12 месеца
– на 05 март 2019 г. на стойност 91 824 лв. със срок до края на годината
– през април 2019 г. е сключен идентичен договор на стойност 220 000 лв. със срок до края на 2019 г.

Предмет на договорите е „информационно и медийно обслужване на Кмета и Общинска администрация Благоевград“ или по-конкретно: пряко отразяване на събития и инициативи; интервюта; разработване на материали за инфраструктурни, обществени и културни проекти; международна активност на кмета и администрацията.

Сред критериите за избор на партньори според самата община е и „коректното отношение на съответната медия“.

Общините следва да публикуват и в местни издания решенията и нормативните актове, които приемат. Според АКФ, сами по себе си, договорите за информационно обслужване не са притеснителни. Тревожен, обаче, е фактът, че договорите не са публични и не е известно на кои медии какво се възлага и срещу какви суми.

„Гарантират ли действията на общината медийната свобода и конкурентната медийна среда? Дали не се заплаща на медии с цел да се влияе на общественото мнение? И дали по-горното „коректно отношение“ не е всъщност медиен комфорт? Тези въпроси са още по-важни сега, няколко седмици преди местните избори,“ каза Станкушев, който освен директор на АКФ е и дългогодишен журналист.

Екипът на АКФ разгледа и други договори, достъпни на интернет страницата на Община Благоевград. Отново на „Благоевград Фест“ през май тази година е възложено срещу 36 000 лв. „организиране на PR и Facebook рекламни кампании, изготвяне на рекламни материали, публикации и фотозаснемане на организираните от Община Благоевград през 2019 г. инициативи“.

На същото общинско дружество е възложено и „организиране на пътувания в страната и чужбина, осигуряване на самолетни билети за нуждите на общинската администрация Благоевград, хотелски резервации/настанявания, организиране на мероприятия за нуждите на Община Благоевград“. Всичко това на стойност 350 000 лв.

Друг любопитен факт е отказа на Община Благоевград да ни предостави копия на сключените договори за информационно обслужване от периода преди регистрирането на общинското дружество – за 2015, 2016 и 2017 година – както и да отговори на свързани с тези договори въпроси.

Предоставени са само договорите с БТА, единственият медиен партньор изразил съгласие за разкриване на информацията. Отказите на другите медийни партньори и на общината са мотивиран с правото на търговска тайна. АКФ отнесе въпроса до Административен съд – Благоевград. Съдът се произнесе, че е налице надделяващ обществен интерес и договорите следва да са публични. Общината обжалва и предстои заседание на Върховния административен съд през декември тази година.

Екипът на АКФ обработва получените данни от всички областни градове и ще оповести резултатите в най-кратък срок. Често проблемни не са само сумите, които общините заделят за „информационно обслужване“, а условията в самите договори, включително клаузи за задължително позитивно отразяване работата на общинската администрация. Очаквайте продължение по темата.


Сподели:

Харесайте ни!


This will close in 140 seconds