„Колко гласа имаме за Стефчо?“ Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Видео, публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ), представя свидетелски разказ за протичането на изборния ден в няколко секции в община Симитли с над 90 % преференции за кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов.

Интервюто с Полина Якимова, председател на секционната комисия № 014400014 в с. Градево, община Симитли, излъчена от ПП „Продължаваме промяната“, разкрива множество нарушения в изборния ден, сред които липсваща тъмна стаичка за тайно гласуване, опити за гласуване с чужди лични карти, инструктиране на гласоподаватели за гласуване в полза на Стефан Апостолов и други.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

„Доста пъти през деня чувах въпроса: „За кого трябваше да гласувам?“ Въпросът беше зададен към заместник-председателя на комисията от ГЕРБ“, разказва Якимова.

Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов преобръща избирателните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава много висок брой преференции. През 2021 става абсолютен шампион по преференции с 9000. Справка на АКФ показва, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„Подобна структура на гласовете е силно необичайна, особено в контекста на ниската активност в цялата страна“, заявява Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ. „Поради това апелираме към МВР и прокуратурата да обърнат внимание на този феномен.“

Свидетелският разказ на Полина Якимова потвърждава статистическите данни като разкрива редица нарушения непосредствено преди и в изборния ден. При пристигането ѝ в секцията в деня преди изборите става ясно, че в помещението за гласуване липсва задължителната по закон тъмна стаичка, която пази тайната на вота, а представителите на общината заявяват, че в селото никога не се е използвала такава. След намесата на Якимова и сигналът до РИК Благоевград тъмна стаичка е изградена по спешност.

Изборният ден започва с опити за гласуване с няколко лични карти едновременно. Пред самата избирателна комисия пък през целия ден стои лице, което отказва да се легитимира, но, с което всеки един от влизащите гласоподаватели разговаря преди да подаде гласа си.

В края на изборния ден кметът и един от членовете на секционната комисия лично превозват възрастни и трудно подвижни хора до секцията за да гласуват.

След края на изборния ден представители на общината обсъждат с членове на комисията колко гласа са подадени за Стефан Апостолов и дали са достатъчни за победата му. Още преди подаването на протоколите в РИК Благоевград и преди преброяването на бюлетините членовете на СИК са наясно с броя подадени преференции за Апостолов.

Членове на други секционни комисии в община Симитли споделят пред Якимова за множество случаи на неправомерно гласуване с придружител в техните комисии. Наблюдавани са и случаи, в които членове на комисии гласуват вместо гласоподаватели или ги инструктират за номера на бюлетината и номера на преференцията, които да изберат.

Членове на други секционни комисии споделят още, че кандидатът за народен представител Стефан Апостолов е обикалял комисиите и е заплашвал техни членове, които са предотвратили опити за инструктиране на гласоподавателите. Хората, споменати във филма, потвърждават информацията, изнесена за техните секционни комисии, но  отказват да застанат пред нашата камера.

„Смятаме, че изнесените във видеото данни за нарушения на изборния процес предполагат извършването на задълбочена проверка. Ще сезираме МВР и прокуратурата и ще известим обществеността за предприетите от тях действия“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

 


Сподели: