„Колко гласа имаме за Стефчо?“: Още един разказ от първа ръка за фрапиращи нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Организирано придвижване на избиратели, съмнително гласуване с придружители и заплахи към членове на секционните комиции – това показва публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ) интервю. То е свидетелски разказ за протичането на изборния ден в секция № 014400012 в село Долно Осеново, община Симитли, където с над 90 % преференции беше избран кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов. Преди три дни АКФ публикува и друго интервю с представител на секционна комисия в същата община, с много сходни свидетелства.

Интервюто с Ина Маслянкова, член на секционната комисия, разкрива сериозни нарушения като опити за гласуване с чужди лични карти, инструктиране на гласоподаватели за гласуване в полза на Стефан Апостолов и други.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

„Човек подава две лични карти и искрено не не разбира защо не може да гласува и с двете. По начин по който да ми стане ясно, че това се е случвало и преди. …. Отделно, през целия ден ме подканяха да ходя на кафе и обяд, ясно с каква цел, разказва за изборния ден Маслярска. В допълнение, тя получава почти директни заплахи за своето здраве и успешно прибиране от селото. Всички практики продължават и след идването на полиция и медии, заради подадените сигнали.

Интервюто ясно насочва към наличие на стройна организация на изборния процес и създадена система за придвижване на избиратели до секцията и тяхното придружаване до машината за гласуване, често с фалшив претекст за медицински или други проблеми. Според нейния разказ избиратели са казвали, че не виждат, за да дойде с тях придружител, а след това са вадили очила за да се подпишат. Това е само един от примерите за фалшиви основания за придружване на гласуващите до машината.

Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли, който е начело на общината вече пети мандат. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов преобръща избирателните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава много висок брой преференции. През 2021 става абсолютен шампион по преференции с над 9000 гласа. Справка на АКФ показва, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„Новите свидетелства дават още обяснение за тази необичайна структура на гласовете, в контекста на ниската активност в цялата страна.“, заявява Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ. „Апелираме към МВР и прокуратурата да обърнат внимание на изнесените от нас и медиите свидетелства за този избирателен “феномен” в община Симитли

„Смятаме, че изнесените от нас свидетелства за нарушения на изборния процес вече не предполагат, а налагат задълбочена проверка дали отзад не стои цяла престъпна организирана група за фалшифициране и манипулиране на изборния процес, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Вижте цялото видео тук: https://youtu.be/ARbtuAqTaIo

 


Сподели: