Кмет на областен град с екстравагантно парти за десетки хиляди лева

Данъчна проверка за градоначалник и бивш депутат без декларирани доходи извън заплата от десет години и запорирани от банки имоти и фирми

Кмет на областен град е отпразнувал своя кръгла годишнина в столичен четиризвезден хотел, а според медийни публикации там са присъствали над 150 гости и са били поканени множество изпълнители. Нашата проверка установи, че подобно събитие струва между 20 и 50 хиляди лева. В хода на проверката от експерти на АКФ се оказа, че въпросният кмет не е декларирал други доходи освен тези от заплата за години назад. В същото време негови имоти в няколко населени места са запорирани заради задължения към банки.
Беше установен и потенциален конфликт на интереси между неговата дейност като народен представител преди избора му за кмет и дейността на негови дружества. Сигналът е изпратен и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Поради видими разминавания между декларирани доходи и начин на живот и поради обществения интерес от изчистване на съмнения за реалните доходи на лица на публични длъжности, Антикорупционният фонд изпрати събраните в хода на проверката данни на Националната агенция по приходите и на други разследващи органи за становище.

 


Сподели: